Ingves
Foto: TT

Ingves: Kan bli fler sänkningar

"Minus 0.1 är inte den lägsta nivån"
1:25 min

Minus 0,1 procent är inte den lägsta nivån, utan Riksbanken kan gå lägre för att få upp inflationen. Det var budskapet från riksbankschef Stefan Ingves när han förklarade dagens besked att införa minusränta.

Ett ovanligt beslut. Så beskrev riksbankschef Stefan Ingves beslutet att låta reporäntan gå under nollstrecket.

– Den här gången är vårt huvudbudskap att låga räntor ger stöd åt inflationsuppgången. Inflationen är på väg upp. Skulle det inte räcka är vårt budskap att vi är beredda att göra mer, sade han på förmiddagens pressträff.

Riksbankens viktigaste styrränta, reporäntan, sänktes alltså i dag till minus 0,1 procent och man skjuter fram tidpunkten för när man tror att räntorna stiger igen. Dessutom kommer Riksbanken att köpa statsobligationer för 10 miljarder kronor.

Stefan Ingves betonar att fler åtgärder kan bli aktuella om inte inflationen stiger som Riksbanken förväntar sig.

– Minus 0,1 är inte den lägsta nivån, utan vi kan gå lägre, säger Stefan Ingves.

Mer köp av statsobligationer än de 10 miljarder som aviserats i dag kan också bli aktuellt och Stefan Ingves öppnar också för utlåning till företag via banker.

Riksbankschefen drog upp några huvudlinjer som Riksbanken tagit hänsyn till inför beslutet att sänka räntan:

– Oljeprisfallet, som drar ner inflationen i världen.

– Stora skillnader i penningpolitik mellan olika länder, tex olika strategi när det gäller styrräntorna.

– Kronan har försvagats och trots att det går hyfsat för svensk ekonomi kommer det ta längre tid än tidigare förväntat innan kronkursen vänder.

Men Riksbanken bedömer ändå att inflationen har nått sin lägsta nivå och att den kommer att vända uppåt. Riksbankens mål är en inflation på två procent.

– Vad vi ser framför oss är stadiga prisökningar under det här året och en bra bit in på 2016 när konjunkturen i omvärlden gör sitt och penningpolitiken också skjuter på, sade Stefan Ingves.

Men det finns flera osäkerhetsmoment i Riksbankens prognos, till exempel vad som kan hända i Ukraina och Grekland, och vilken utveckling oljepriset tar. Att riskerna i omvärlden har ökat var huvudorsaken till att Riksbanken tagit till den ovanliga att införa minusränta, enligt Stefan Ingves.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".