Ensam kvinna vid broräcke. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Brister i vården av deprimerade i Gävleborg

"Man skickar remisserna fram och tillbaka"
0:57 min

Enligt en granskning av depressionsvården i Region Gävleborg finns det stora brister i hanteringen av deprimerade patienter i länet. Personer med självmordsrisk hanteras inte bra eftersom de riskterar att bollas fram och tillbaka mellan olika instanser.

Det finns allvarliga brister i vården av deprimerade med självmordsrisk i Gävleborg.

Det framgår av en granskning som Region Gävleborgs revisorer beställt.

Bland annat påpekar och kritiserar granskningen att patienter bollas fram och tillbaka mellan olika instanser, därför att man inte kan fastställa vart patienterna ska vårdas.

Roger O Nilsson, divisionschef för division medicin-psykiatri i region Gävleborg menar att regionen jobbar på att lösa problemet, men att det har tagit för lång tid att föra in nya rutiner.

– Det vi har jobbat med sedan innan och som vi jobbar med nu, och som även revisionsrapporten pekar på, är hanteringen av patienter som man skickar fram och tillbaka. Man skickar remisserna fram och tillbaka, säger Roger O Nilsson.

Varför finns de här bristerna?

– Det kan vara många olika anledningar. Dels måste vi fundera på att revisionen säger att implementeringen av ändringar tar rätt så lång tid, fem år.

Är man mer utsatt i dag om man är självmordsbenägen?

– Vilken svår fråga. Jag vet faktiskt inte om man är mer utsatt eller inte, det vågar jag inte säga. Vi har gjort ett arbete där vi har haft en särskild projektledare för att vi ska bli bättre. Vi har inte haft bra siffror när det gäller självmordsfrekvensen i vårt län, totalt ligger vi på 44 i länet och det är för högt egentligen. Men om det innebär att det är en större risk, det vågar jag inte svara på, avslutar Roger O Nilsson divisionschef för division medicin-psykiatri i region Gävleborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".