Posthantering del 3
Stefan Berndtsson, ombudsman och regionalt skyddsombud vid Handelsanställdas förbund i Gävleborg. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Facket: Postservicen är inte riskfri

Butikernas postservice är inte riskfri hävdar facket
1:47 min

Internethandeln ökar varje år mellan 15 och 20 procent och i samma snabba takt ökar också posthanteringen i de butiker som fungerar som postombud. Postpaketen väller in och har dramatiskt förändrat butikspersonalen arbetsuppgifter och medfört nya arbetsmiljörisker.

Den nya rollen som "posttjänsteman" medför nya risker. Det säger Stefan Berndtsson, ombudsman och regionalt skyddsombud vid Handelsanställdas förbund i Gävleborg.

– Det finns ergonomiska risker, alltså risker med hur man lyfter tunga paket och tar ner dem från höga hyllor. Sedan finns det även en förhöjd risk för rån och våld när kontanter och värdeförsändelser hanteras, säger han.

Stefan Berndtsson påpekar också att senare tids uppmärksammade fall med försändelser som innehållit misstänkt farliga substanser stämmer till eftertanke.

– Det finns paket med innehåll som våra medlemmar inte ska behöva befatta sig med. Innehåll som kan vara skadligt, säger han.

Även stressen har ökat

Det finns alltså en rad arbetsmiljörisker med att hantera post, men när vanligt butiksanställda nu blivit "posttjänstemän" verkar de flesta som P4 Gävleborg talat med ändå gilla det nya ansvaret.

Trots ökad stress och trots att butikerna inte alls är byggda för att fungera som postkontor är det kul säger butiksanställda Karin Åhlén i Gävle. Det trots att det är enorm mängd paket som varje dag väller in.

– Det är sjukt mycket, säger hon!

Hur ser du då på stressen och de arbetsmiljömässiga riskerna?

– Visst är det ett stressmoment, men när det är mycket att göra går tiden fort och jobbet blir roligare, säger Karin Åhlén.

Handels avtal hänger inte med

Posthanteringen lockar lönsamma kunder och de mackar och butiker som är postombud ersätts dessutom direkt av logistikföretag som Post Nord, Schenker och DHL. Samtidigt har utvecklingen gått så fort att Handels ännu inte i sitt kollektivavtal hunnit reglera sina medlemmars villkor i den här nya viktiga rollen som postansvariga.

En urgammal skrivning om hantering av dagskassor är faktiskt allt som står att finna i avtalet, erkänner Stefan Berndtsson.

– På den punkten har vi en reglering i avtalet, annars är det lokala överenskommelser på arbetsplatsen som gäller, säger han.

Kan man säga att E-handelns utveckling har kört ifrån Handels i detta avseende?

– Ja, i viss mån är det så, säger Stefan Berndtsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".