Ala Osso, Pontus Rogala, Kristina Svensk och Mahdi Esmaeili Dorbati. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Ala Osso, Pontus Rogala, Kristina Svensk och Mahdi Esmaeili Dorbati. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Nyanlända akademiker i Bollnäs får praktik

Kristina Svensk: Jag ser möjligheter för några av deltagarna
1:31 min

Dataingenjörerna Mahdi Esmaeili Dorbati och Ala Osso har nu 6-månaders praktik i ett yrke de är utbildade till. Projektet i Bollnäs startade 1 november och pågår i ett år.

Nyanlända akademiker i Bollnäs får nu hjälp att hitta praktik genom ett projekt som startade i november. Trots att deltagarna har en hög utbildning så är det svårt att hitta ett arbete.

– Först ska de lära sig språket, sen ska de få sina betyg översatta och validerade. Det är alltid bra att komma ut i praktik där de får prova sig för i det yrke de ska hålla på med sen, säger Kristina Svensk som är etableringskoordinator i Bollnäs.

De inskrivna kommer bland annat från Syrien, Eritrea och Etiopien och är utbildade dataingenjörer, biomedicinsk analytiker, civilingenjör, lärare och ekonom.

För tillfället finns 18 inskrivna i projektet varav hälften fått en praktikplats under sex månader. Pontus Rogala delägare till företaget Rekult har tagit emot två dataingenjörer.

– Det är jättesvårt för oss att hitta personer med rätt bakgrund här i Bollnäs så vi är alltid nyfikna på personer som har den här typen av utbildningsbakgrund och erfarenhet.

Dataingenjörerna Mahdi Esmaeili Dorbati från Iran och Ala Osso från Syrien har båda fått praktik på företaget Rekult i Bollnäs och de trivs mycket bra.

– Jag tycker om att ha praktik här, säger Mahdi.

– Jag har många underbara kollegor, tycker Ala.

Mahdi har varit i Sverige i två år och Ala i ett år. De tycker båda att det svenska språket är svårt. Här på Rekult har de nu chansen att öva upp språket och sina tidigare yrkeskunskaper.

Syftet med projektet är att det ska bli lättare för deltagarna att få en fast anställning efter praktiktiden säger etableringskoordinatorn Kristina Svensk.

– Jag ser möjligheter för några av deltagarna och det känns bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".