Bilden är inte från häktet i Gävle. Foto: AnnaKarin Drugge/TT
Bilden är inte från häktet i Gävle. Foto: AnnaKarin Drugge/TT

Riktlinjer för kortare häktningstider välkomnas

Chefsåklagare: En noggrannare prövning är bra
1:36 min

Åklagare i Sverige får nu nya riktlinjer för att korta häktestiderna och minska isoleringen av brottsmisstänka. Det ser chefsåklagaren Patrik Säflund på åklagarkammaren i Gävle, positivt på.

Sverige har under många år fått kritik för behandlingen av personer som misstänks för brott. Nu får Sveriges åklagare nya riktlinjer där tanken är att brottsmisstänkta ska få det lite bättre.

– Jag tycker att det är bra initiativ för att det här är en fråga som är väldigt aktuell. Det är ju givetvis väldigt ingripande att vara häktad och ha restriktioner. Så allt som kan göra att det blir en noggrannare prövning är givetvis bra, säger Patrik Säflund.

Att en intagen har restriktioner kan exempelvis betyda att denna är helt isolerad från omvärlden. Det innebär att det är förbjudet att träffa andra intagna, titta på tv eller läsa tidningar. Även besök och telefonsamtal måste prövas innan de godkänns.

– Bakgrunden till riktlinjerna är att det varit väldigt långa häktningstider i några fall. Det som är normalt för oss i Gävleborgs län är inte riktigt så långa häktningstider som i andra stora mål, som exempelvis i Södertäljemålet. Normalt sett kanske det är en månad och när det gäller mordet som behandlas i Gävle tingsrätt tror jag häktningstiden innan åtal väcktes var tre månader, säger Patrik Säflund.

Hur påverkas personer som får sitta i häktet oskäligt länge?

– Ja, det är givetvis inte hälsosamt att vara häktad för länge och isolerad, säger Patrik Säflund.

Riktlinjerna som planeras börja gälla från den 1 april handlar i stort om hur åklagarna ska tolka lagen. På frågan om hur riktlinjerna kommer att påverka deras arbetet svarar Patrik Säflund:

– De blir ett stöd för oss i den här prövningen, om vi ska begära en tillståndsrestriktion och vid häktningsförhandlingarna. Jag vill poängtera att det redan nu sker en noggrann prövning, men att det här blir ett bättre stöd i prövningen. Vi har alltid ett skäl till varför vissa restriktioner meddelas. Det nya är att det kanske blir tydligare dokumenterat än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".