Gävlebocken färdigställs, nu är bocken alldeles strax färdigställd. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio
1 av 3
Nu kan Gävlebocken komma att flyttas. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio
Karavan tar emot priset för att de vunnit tävlingen och därmed får utforma Slottstorget i Gävle. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
2 av 3
Karavan tar emot priset för att de vunnit tävlingen och därmed får utforma Slottstorget i Gävle. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
Åsa Ehn Hillberg och Karin Danielsson från Karavan arkitektur och landskap har varit med och tagit fram förslaget som vann.
3 av 3
Åsa Ehn Hillberg och Karin Danielsson från Karavan arkitektur och landskap har varit med och tagit fram förslaget som vann. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio

Nytt förslag: Gävlebocken flyttas

Karavan arkitektur: Bocken får en mer central placering
1:48 min

Vinnarna i en arkitekttävling i Gävle vill att bocken byter placering. Den ska flyttas ner från sin höjd, och hamna närmare Gavleån.Nu står det klart vilka som vann arkitekttävlingen för Slottstorget, Rådhusesplanaden och Å-rummet. Vinnare är Karavan arkitektur och landskap.

Vinnare är Karavans förslag "Där våra vägar korsas". Bidraget innebär att det bland annat ska bli fler mötesplatser kring ån och att den så välkända Gävlebocken flyttas närmare ån.

– Bocken är väldigt viktig i staden och vi vill behålla den på Slottstorget men att den får en mer central placering så att den syns även när man rör sig längs å-gatorna och på broarna. Den står närmare ån men på Slottstorget, säger Karin Danielsson från Karavan arkitektur och landskap.

Var det viktigt ha kvar den centralt?

– Ja det tycker vi likt mycket andra i förslaget. Vi har tänkt mycket på konstnärlig utsmyckning och det som redan finns i staden, säger Karin Danielsson.

Juryn förklarar att vinnarna kommit med moderna ideér som är anpassade till den historiska miljön Gävle.

– Det är fantastiskt roligt, vi är glada och stolta i dag säger Karin Danielsson.

Utdrag från juryns bedömning:

"Det vinnande bidraget är ett mycket väl genomarbetat förslag, som träffar rätt i en förnyelse av en klassisk stadsmiljö. Förslaget har en välavvägd balans mellan nya moderna inslag och anpassning till den klassiska miljön".

Men flytten av bocken, och de övriga delarna i förslaget, kommer inte att bli verklighet än på ett tag. Förhoppningen från Samhällssbyggnad i Gävle är att byggstart av den första etappen kan starta 2016.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".