Skärmdump från Bollnäs folkhögskolas hemsida.
1 av 2
Skärmdump från Bollnäs folkhögskolas hemsida.
Sveriges Radio
2 av 2
Sveriges Radio

Folkhögskolan har verk av misstänkt styckmördare på hemsidan

Rektorn: "Det är inte ett medvetet val, absolut inte."
1:03 min

På Folkhögskolan i Bollnäs hemsida finns ett verk av den 28-årige man som står misstänkt för att ha strypt och styckat en 24-årig småbarnsmamma i Gävle förra året. Rektorn på skolan uppger för P4 Gävleborg att man vetat om detta, men att verket ändå inte tagits bort.

Folkhögskolan i Bollnäs har kvar konstverk på sin hemsida som den 28-årige man som står åtalad för att ha strypt och styckat en 24-årig kvinna i Gävle förra året gjort.

På konstskolans hemsida finns ett verk som 28-åringen gjorde när han gick på konstskolan i Gävle och rektorn för folkhögskolan i Bollnäs, Annica Wallenborg säger att man är medveten om att verket finns på hemsidan men att det inte finns någon särskild anledning till att verket inte tagits bort efter styckmordet.

– Vi har ju många verk där som vi haft under åren. Jag menar, det är ju en pågående process så då lägger vi ut verk där. Till exempel så har vi elever som får pryda vår matsal här uppe i Bollnäs då visar vi upp de installationerna för att man ska bli sugen på att börja plugga på vår konstskola.

Är det ett medvetet val att det här verket finns kvar på hemsidan?

– Nej, den har funnits där. Det är inte ett medvetet val, absolut inte. Den låg där när han gick och var student på skolan.

Det är inte så att ni går in och kollar och eventuellt tar bort vissa verk mot bakgrund av att vissa saker händer?

– Det är ju fortfarande så att vi vet att han är åtalad för ett grovt brott och vi har haft många diskussioner kring det här. Jag tror helt enkelt att vi inte har funderat kring varför vi har verket där, för han har ju ställt ut på konstcentrum och han har varit en otroligt duktig elev. Då har vi helt enkelt inte tänkt på att vi ska ta bort hans konstverk och jag vet inte om det är på något sätt provocerande heller, säger Annica Wallenborg, rektor på folkhögskolan i Bollnäs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".