Man fann en blodfläck på marken på brottsplatsen. Foto: Elisabeth Lidén/Sveriges Radio
Man fann en blodfläck på marken på brottsplatsen. Foto: Elisabeth Lidén/Sveriges Radio

Brutal misshandel prövas av hovrätten

Lars Göransson, åklagare: Det är inte så han tror han trampar vindruvor
1:42 min

I mars förra året blev en 50-årig man brutalt misshandlad i Gävle. Den 23-årige mannen som åtalades friades från försök till mord då det inte gick att bevisa att mannen varit medveten om sina handlingar vid händelsen. I dag togs målet upp i Hovrätten och åklagare Lars Göransson menar att den åtalade mannen varit väl medveten om sina handlingar.

– När han står och stampar på mälsägandes huvud på det här sättet så förstår han vad han gör. Det är inte så att han tror han står och trampar vindruvor eller liknande, då hade saken varit annorlunda, säger åklagare Lars Göransson.

Det var i mars förra året som en 23-årig man brutalt misshandlade en man i 50-årsåldern utanför Konsum Eken i Gävle. Advokat Thomas Bodström försvarade den åtalade mannen i Tingsrätten och sa förra sommaren att hans klient inte haft någon avsikt att skada mannen utan att allt skedde på grund av en psykos.

– Han har inte haft någon som helst avsikt att skada den här personen. Han har aldrig träffat honom och har ingen aning om vem det är och vet inte vad han gjorde. Det här var för att han befann sig i den här psykosen, sa Thomas Bodström efter hans klient friades i Tingsrätten.

Tingsrätten gick på försvarets linje om att det inte gick att bevisa att den åtalade mannen varit medveten om sina handlingar vid tillfället. Domen överklagades och togs i dag upp i Hovrätten.

Åklagare Lars Göransson vill att Hovrätten ändrar Tingsrättens dom och dömer mannen för försök till mord.

– Frågan är om han på grund av sin psykiska sjukdom haft uppsåt eller inte. Tingsrätten tyckte inte han haft uppsåt för han var för sjuk men jag är av motsatt uppfattning, säger Lars Göransson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".