Ernst Billgren. Foto: TT
Ernst Billgren. Foto: TT

Ernst Billgren: Det är mindre viktigt vem som gjort verket

"Det är nästan mindre viktigt än vad verket är ett uttryck för."
1:40 min

Bollnäs folkhögskola har kvar konst som den styckmordsmisstänkte mannen i Gävle gjort under sin tid som elev på skolan. Rektorn på skolan menar att de inte medvetet valt att ha kvar konsten, men linjeansvarige menar att man faktiskt valt att ha kvar konsten. I en intervju med P4 Gävleborg säger konstnären Ernst Billgren att konst inte i första hand ska förknippas med konstnären. 

Är det okej för en folkhögskola att ha konstverk av en misstänkt styckmördare på sin hemsida?

Det är frågan när det gäller Bollnäs folkhögskola och den misstänkte 28-åringen från Gävle som finns publicerad på deras hemsida.

Enligt rektorn Annica Wallenborg är det inget medvetet val att ha kvar verket på hemsidan.

– Nej, den har funnits där. Det är inte ett medvetet val, absolut inte. Den låg där när han gick och var student på skolan.

Det är inte så att ni går in och kollar och eventuellt tar bort vissa verk mot bakgrund av att vissa saker händer?

– Vi vet att han är åtalad för ett grovt brott och vi har haft många diskussioner kring det här. Jag tror helt enkelt att vi inte har funderat kring varför vi har verket där, säger Annica Wallenborg, rektor på folkhögskolan i Bollnäs.

Rektorn på Bollnäs folkhögskola Annica Wallenborg, menar alltså att skolan inte medvetet valt att ha kvar den misstänkte styckmördarens verk på hemsidan.

Men linjeansvarig på skolan, Jens Sallander, säger i en intervju att skolan faktiskt tagit det medvetna valet att ha kvar verket.

– Ja, vi har diskuterat det efter händelsen. Eftersom han var elev på skolan innan det här hände så beslutade vi att inte särbehandla honom och liksom radera honom, för att det som har hänt efter att han var elev är saker som vi inte kan påverka eller har inflytande över.

Jens Sallander fortsätter.

– Skulle hans konstverk ha varit väldigt kontroversiella på något sätt eller kunna väcka anstöt så hade man kanske resonerat annorlunda, men nu tyckte inte vi att det fanns någon anledning att plocka bort hans saker.

Frågan om det är rätt eller fel att ha kvar ett verk som gjorts av en person som sedan begår grova brott, i det här fallet ett misstänkt styckmord av en 24-årig småbarnsmamma i Gävle, kan bli en fråga om censur.

Konstnären Ernst Billgren menar att konsten inte i första hand ska förknippas med konstnären.

– Jag tycker att hela frågeställningen är typisk för vår tid, för man uppfattar människor som öar. I praktiken så har ett verk inte bara med den människan att göra. Det är nästan mindre viktigt än vad verket är ett uttryck för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".