Curt Ståhlenberg säljare på Gävle Energi för Fiber till Villa. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Curt Ståhlenberg säljare på Gävle Energi för Fiber till Villa. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Stora prisskillnader för fiber i länet

"Jag tycker att det är dyrt."
1:58 min

Det råder stora prisskillnader för att få dataanslutning genom fiber. I Gästrikekommunerna kostar det 15 000 kronor för att ansluta sin villa medan det i Söderhamn bara kostar häften, 7 500 kronor.

Thomas Sjöberg från Ockelbo tvekade länge innan han anslöt sin villa.

– Jag tycker att det är dyrt. Då är det bättre att man drar in det i kåken så att det finns och sen betalar man månadsvis, säger Thomas Sjöberg.

Med den moderna fibertekniken kan man både ringa, se på på tv och surfa på internet med hög hastighet. Bra, tycker en del.

Men dom flesta vi träffar tycker som Tomas Sjöberg att det är dyrt att ansluta sig. I Gävleborg är det ofta kommunala bolag som bygger fibernäteten. Och priserna varierar stort både i landet som helhet och i Gävleborgs 10 kommuner. I Hofors, Sandviken, Gävle och Ockelbo ligger priset på 15 000 kronor.

Curt Ståhlenberg är säljare på Gavlenet i Gävle.

– Här är det en stor investering som vi gör per villa. Det kostar betydligt mer än de här 15 000.

Och för att få kalkylerna att gå ihop hoppas Curt Ståhlenberg att kunderna knyter abonnemang för internet, tv och telefoni till sina anslutningar.

– Vi gräver inte för att vara hyggliga, vi ska generera en vinst till kommunkassan. Gävle energi har ju ett vinstkrav på sig.

Eftersom de gamla telenäten håller på att monteras ned runt om i landet känner sig också många tvungna att ansluta sig till fiberteknik för att kunna kommunicera i framtiden.

En möjlig tröst är ändå att färska siffror från Post- och telestyrelsen att snittpriset i landet faktiskt är ännu dyrare, nämligen 18 000 kronor.

Billigast i Gävleborg är det i Söderhamn där fiberanslutningen kostar 7 500.

Monica Granlund är vd på Söderhamn Nära och förklarar varför man ligger lägst.

– Det är för att vi baserar det på att vi har hög anslutningsgrad, vi hamnar någonstans mellan 60-70 procent i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".