Mattias Hargin
Mattias Hargin. Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-guide: Herrarnas slalom

Radiosportens Jonas Enarson ger er förutsättningarna inför kvällens tävling.

Disciplin: Slalom, herrar

Tid: 18:15 & 22:15, sänds i P4, webbradion och mobilapplikationen Sveriges Radio Play

Svenska deltagare: Mattias Hargin, André Myhrer, Markus Larsson, Jens Byggmark

VM 2013
1 Marcel Hirscher, Österrike
2 Felix Neureuther, Tyskland
3 Mario Matt, Österrike

4 André Myhrer, Sverige

OS 2014
1 Mario Matt, Österrike
2 Marcel Hirscher, Österrike
3 Henrik Kristoffersen, Norge

Den svenska historien: Sex svenska VM-medaljer i manligt slalom. 4 guld - Ingemar Stenmark 1978, 1980 (OS räknades även som VM) & 1982. Jonas Nilsson 1985. Ett silver - Jens Byggmark 2011. Ett brons - Bengt Fjällberg 1982. På VM i Schladming 2013 var Myhrer fyra och luktade på medalj medan Byggmark slutade 8:a, Hargin 9:a & Larsson körde ur. Samma fyra åkare kör i år.

Favoriter: Marcel Hirscher är världens bäste utförsåkare. Han har vunnit den totala cupen tre år i rad och slalom är hans specialdiciplin. Han vann VM-guld i Schladming för två år sen och frälste hemmanationen i den sista tävlingen med den enda individuella österrikiska guldmedaljen i mästerskapet. Men Hirscher utmanas i första hand an tysken Felix Neureuther som "aldrig" missar pallen numera. När han tagit sig i mål har han varit på pallen i alla tävlingar i år och ifjol. Han leder slalomcupen.

Italienaren Stefano Gross är i storform, norrmannen Henrik Kristoffersen vann OS-brons ifjol och vår egen Mattias Hargin har äntligen vunnit i världscupen - Kitzbühel i januari.

Svenska chanser: Hargin är snabb, Myhrer hoppas vi har hittat rätt med utrustningen, Larsson är oftast 5-10 & Byggmark letar rätt material men har en pallplats från Madonna i december.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".