Åke Olssons ADSL fungerar mycket dåligt, och han ställer sig tveksam till att hans hem i Hedsjön utanför Ockelbo ska få snabb bredbandsuppkoppling till 2020. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Åke Olssons ADSL fungerar mycket dåligt, och han ställer sig tveksam till att hans hem i Hedsjön utanför Ockelbo ska få snabb bredbandsuppkoppling till 2020. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

30 000 kronor för fiberkabel i glesbygd

Åke Olsson: Det fungerar inte
2:08 min

Det kan vara stora skillnader i pris inom en kommun för den som vill ha tillgång till bredband via fiberkabel. För en villaägare i glesbygd kan det kosta 30 000, medan de som bor i områden där entreprenören Gavlenet väljer att bygga sina nät får betala hälften.

I Gävle och Ockelbo kostar det 15 000 kronor i de villaområden där Gavlenet bygger sina fibernät.

Monica Stålberg är ordförande för Företagarna i Ockelbo och det var när hon bad sina företagarvänner om synpunkter i frågan som hon fick vetskap om att en person fått en offert på dubbla priset, alltså 30 000 kronor, för att få fiber.

– Är det så så är det jätttråkigt, det är ett skrämskott för företagare att etablera sig här, säger hon.

För den som är beroende av snabb bredbandsuppkoppling gäller det att bo på rätt ställe om man vill komma billigt undan. P4 Gävleborgs granskning visar att det kostar 15 000 kronor att ansluta sin villa med fiberkabel i Gästrikland, i Söderhamn är kostnaden 7 500 kronor.

Men priserna kan också skilja sig kraftigt åt inom en kommun. Curt Ståhlenberg är säljare på Gavlenet i Gävle.

– Är det långa grävningar som kräver mycket arbete så blir det lite dyrare.

Anledningen är alltså att enstaka villor i glesbygd ofta blir dyrare att ansluta för dom kommunala bolag som gräver dom flesta fibernäten i Gävleborg. Och i de fall där bolagen inte får något stöd i form av bidrag från EU eller staten så blir alltså offerterna väsentligt dyrare.

Är det inte orättvist?

– Det kan man kanske tycka. Men det kan kosta extra ibland att bo i glesbygd, säger Ståhlenberg.

Om staten får som den vill ska 90 procent av svenska befolkningen ha tillgång till bredbandsuppkoppling på minst 100 megabit per sekund till år 2020. Men de glesbygdsbor som får offerter på 10 000-tals kronor har svårt att tro på att det ska bli verklighet.

Åke Olsson bor i Hedsjön mellan Ockelbo och Lingbo och han har så dålig fart i sin ADSL-uppkoppling att han skrattar åt det.

– 0,24 Mb så det är snabbt så det räcker (skratt). Nej, det fungerar inte...

Kan man räkna med fiber i glesbygd?

– Det måste finnas någon som fixar på landet också.

Fakta: Anslutningsavgift för fiber per kommun

Gästrikland:

Gävle: 15 000 kronor (GavleNet, Gävle Energi AB)

Ockelbo: 15 000 kronor (GavleNet, Gävle Energi AB)

Sandviken: 15 000 kronor (Sandnet, Sandviken Energi )

Hofors: 15 000 kronor (Hofors Stadsnät, Hofors Elverk AB)

Hälsingland:

Söderhamn: 7 500 kronor (Söderhamn Nära AB)

Hudiksvall: 12 500 kronor. 10 000 kronor i utvalda områden. (Fiberstaden AB)

Nordanstig: 12 000 kronor (Fiberstaden AB)

Ljusdal: 10 000 kronor (LjusNet, Ljusdals Energiföretag AB)

Ovanåker: 12 500 kronor. 6 250 kronor i anslutningsavgift plus 6 250 kronor i nätavgift, men då ingår också 0,5 MBit/s (HelsingeNet Ovanåker AB)

Bollnäs: 15 300 kronor. 10 500 kronor i anslutningsavgift  plus nätavgift på 4 800 kronor, men då ingår också 0,5 MBit/s. OBS: Har priset 7 750 kronor som  kampanjpris på anslutningsavgiften.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".