BEAVER CREEK, CO - FEBRUARY 15: Jean-Baptiste Grange of France reacts during the Men's Slalom on the Birds of Prey racecourse on Day 14 of the 2015 FIS Alpine World Ski Championships on February 15, 2015 in Beaver Creek, Colorado. Al Bello/Getty Images/AFP
Al Bello/Getty Images/AFP

Fransk chockseger i VM-slalomen – Myhrer missade pallen

André Myhrer missade pallen: "Det är riktigt surt i dag"
1:43 min

Det blev en dramatisk avslutning på VM. Marcel Hirscher ledde stort i slalomtävlingen, men körde ur och guldet gick istället till fransmannen Jean-Baptiste Grange. Både Myhrer och Hargin som låg trea respektive fyra efter första åket tappade i andra åket.

Marcel Hirscher såg ut att gå mot ett säkert guld när han gav sig av som siste åkare med 88 hundradelars förprång på Jean-Baptiste Grange från det första åket.

Men med bara några portar kvar till mål gick det ett sus genom publiken i Beaver Creek, den regerande världsmästaren körde ur och Jean-Baptiste Grange kunde sträcka armarna mot den snöiga himlen och titulera sig själv ny världsmästare.

Fransmannen har en sjätteplats i världscupen som bästa placering den här säsongen och senast han stod på pallen i ett mästerskap var 2011 när han tog VM-guld i slalom i Garmisch-Partenkirchen.

Det blev ingen svensk medalj i VM-avslutningen trots ett bra utgångsläge efter det första åket.

André Myhrer och Mattias Hargin låg trea respektive fyra inför avslutningen, men båda tappade placeringar och Hargin blev bäste svensk på en femte plats, sju hundradelar från pallen.

André Myhrer blev sexa, 74 hundradelar efter Grange.

– Det är klart att det är riktigt surt, men jag tycker ändå att det är första åket i år som jag verkligen kan vara med och slåss med grabbarna och jag tycker att jag kör riktigt bra i andra åket också men det räckte inte riktigt, säger André Myhrer.

Markus Larsson hade den näst snabbaste tiden av alla i det andra åket och klättrade från sin 13:e plats till en sjunde. Men efter tävlingen var det en besviken Larsson vid Radiosportens mikrofon.

– Jag gav ju bort det här i första åket på platån där jag missade, 1,77 var jag efter i det första åket och det är för mycket, man vill tro att det ska gå att göra grejer och jag försökte att ladda på men det var för långt efter, säger Markus Larsson.

Jens Byggmark låg på en tionde plats efter det första åket men körde ur.

Sverige tog sammanlagt tre medaljer under VM med brons i lagtävlingen, brons för Jessica Lindell Vikarby i storslalom och silver till Frida Hansdotter i slalom.


Resultat slalom herrar:

1. Jean Baptiste Grange, Frankrike
2. Fritz Dopfer, Tyskland +0,35
3. Felix Neureuther, Tyskland +0,55
4. Henrik Kristoffersen, Norge +0,57
5. Mattias Hargin, Sverige +0,62
6. André Myhrer, Sverige +0,74
7. Markus Larsson, Sverige +1,00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".