Ovanåkers kommun startar rekryteringskampanj för att ersätta de 250 personer på socialförvaltningen som går i pension berättar Christian Olars. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Ovanåkers kommun startar rekryteringskampanj för att ersätta de 250 personer på socialförvaltningen som går i pension berättar Christian Olars. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Halva socialtjänsten i Ovanåker går i pension

Christian Olars: Alla kommuner kommer ha problem att rektyrera
0:55 min

Ovanåkers kommun står inför stora utmaningar. Inom några år måste 250 personer anställas inom socialförvaltningen.

Undersköterskor i hemtjänst eller omsorgen, socialsekreterare, sjukgymnaster, biståndsbedömare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter har stora möjligheter att få jobb i Ovanåkers kommun. Mer än halva personalstyrkan inom socialförvaltningen går inom kort i pension och kommunen måste nyanställa 250 personer.

– Det ser i stort sett likadant ut i hela Sverige. Alla kommuner kommer ha samma problem att rekrytera personal i framtiden så vi ska inte tro att de kommer att flytt hit från Stockholm eller Gävle utan vi måste jobba med dem som växer upp i vår kommun, säger Christian Olars metod- och kvalitetsutvecklare.

Förutom att få ungdomar från den egna kommunen att söka anställning eller utbildningar som kan leda till de lediga jobben i framtiden, så finns det också en annan grupp där arbetslösheten är stor idag och det är bland nysvenskarna.

– De här måste också få komma in i samhället och visa att de också har mycket positivt med sig som vi kan ha nytta av i versamheten, säger Christian Olars.

Ovanåkers kommun har nu inlett en rekryteringskampanj för att ersätta de 250 personer som inom loppet av några år går i pension. Med dem försvinner ju även en stor kompetens.

– Det är något vi måste jobba mycket på, att få folk att välja de här yrkena omgående så att det inte går för långt, för då blir det svårt, avslutar Christian Olars.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".