Kor på bete. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Mjölkbonden: Otroligt pressat läge

"Det största i det här är signalspelet"
0:28 min

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) överväger att behålla lägre dieselskatter för lantbrukare, längre än planerat. Detta för att hjälpa de redan ekonomiskt ansträngda mjökbönderna i landet. Positivt, men det räcker inte, enligt LRF.

För att hjälpa svenska mjölkbönder så överväger nu landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att låta lantbrukare få behålla de lägre dieselskatterna längre än planerat.

Dieselskatten är redan lägre för lantbrukare, men ska enligt tidigare beslut höjas steg för steg. Men nu överväger regeringen att förlänga den lägre skattesatsen ytterligare, säger ministern till Dagens Nyheter.

Maria Jonsson, ordförande LRF Gävleborg, menar att lantbrukarna har det tufft.

– Det är otroligt pressat läge, eftersom det är världsmarknaden som styr priset och vi ska konkurrera med alla övriga länder som inte har samma vilkor som vi har.

Blir det någon skillnad med den här fortsatta skattelättnaden på dieselskatt?

– Det blir ju en liten skillnad, det blir det. Men det största i det här är signalspelet om det är så att politiken vill satsa på en svensk livsmedelsproduktion, avslutar Maria Jonsson, mjölkbonde och ordförande för LRF i Gävleborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".