Tommy Antman framför sin kära ägodel datorn som tar honom ut på äventyr i världen utanför Kolforsen. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Tommy Antman framför sin kära ägodel datorn som tar honom ut på äventyr i världen utanför Kolforsen. 13 bofasta och ett 15-tal sommarstugeägare har anslutit sig. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Så fick 13 familjer fiber i byn Kolforsen

Tommy Antman: Hänger med på ett annat sätt
1:54 min

Kan en by med 13 bofasta familjer kan ha tillgång till modern fiberteknik? Ja, i den lilla byn Kolforsen en mil söder om Ockelbo kan folket sen ett par år tillbaka surfa snabbare än på många kontor i stan.

Tommy Antman är en mycket nöjd bybo i Kolforsen. När vi testar hastigheten på hans bredband visar det på 12 megabit per sekund. Inte lika snabbt som i grannbyn Åmot, men ändå en hastighet som gör många avundsjuka.

– Det låter bra det, säger Tommy Antman och fortsätter.

– Vi provade tidigare med antenner och så, men det gick inte bra...

Nej, kommunikationssidan var länge dyster i lilla Kolforsen med 13 bofasta familjer. Och oron var stor innan den stora stormen kom och slet ned elledningar i byn och ironiskt nog öppnade helt nya möjligheter. Curt Ståhlenberg ansvarar för försäljningen av fiber till villaägare på Gavlenet.

– Det var väl kommunen som skulle gräva ned ny elservice. Och då var det läge att slinka med en fiberkabel.

För att göra det ekonomiskt möjligt sökte byaföreningen med ordförande Niclas Carlson i spetsen bidragspengar.

Och 2012 lades den optiska fiberkabeln ned och gjorde det möjligt att både ringa, se på tv och surfa på internet. Ja, många sommarstugeägare har bättre fart här än i sina fastigheter i stan. Tommy Antman.

– Man hänger med på ett annat sätt. Vi är med i Facebook och det tycker jag är jättebra som pensionär.

Förutom Facebook så kollar den Tommy Antman mycket på boxning.

Boxning är hans stora passion och sonen Sören Antman kom femma på OS i Barcelona 1992. Och den nya tekniken har lyft byn som annars fört en tynande tillvaro sen lokaltåget slutade stanna och det anrika stationshuset revs 2013.

– Men bredband har vi, och vi får vara nöjda med det, avslutar Tommy Antman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".