Anders Schröder (t.h) är kritisk mot Sven-Erik Buchts (t.v) inställning i dieselskattsfrågan. Foto: Riksdagen.se/miljöpartiet.se/TT
Anders Schröder (t.h) är kritisk mot Sven-Erik Buchts (t.v) inställning i dieselskattsfrågan. Foto: Riksdagen.se/miljöpartiet.se/TT

MP: "Inget fan av förslaget"

"Jag tror inte att fortsatt subventionerade dieselpriser är vägen framåt"
1:19 min

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht överväger att behålla lägre dieselskatt för lantbrukare, längre än planerat, i ett försök att hjälpa de ekonomiskt mycket ansträngda mjölkbönderna i Sverige. Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder tycker inte att förslaget är en bra väg framåt.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är positiv till att behålla lägre dieselskatt för lantbrukare, längre än planerat, i ett försök att hjälpa de ekonomiskt mycket ansträngda mjölkbönderna i Sverige.

Dieselskatten är redan lägre för lantbrukare, men ska enligt tidigare beslut höjas steg för steg. Men nu överväger regeringen alltså att förlänga den lägre skattesatsen ytterligare.

Maria Jonsson, ordförande för LRF i Gävleborg menar att lantbrukarna har det tufft och att förslaget inte gör någon stor skillnad.

– Det är otroligt pressat läge, eftersom det är världsmarknaden som styr priset och vi ska konkurrera med alla övriga länder som inte har samma vilkor som vi har.

Blir det någon skillnad med den här fortsatta skattelättnaden på dieselskatt?

– Det blir ju en liten skillnad, det blir det. Men det största i det här är signalspelet om det är så att politiken vill satsa på en svensk livsmedelsproduktion, avslutar Maria Jonsson, mjölkbonde och ordförande för LRF i Gävleborg.

Miljöpartiets riksdagsledamot från Gävleborg, Anders Schröder säger att han inte tror att förslaget är den rätta vägen framåt för Sveriges lantbrukare.

– Ja, jag är inget fan av det förslaget. Miljöpartiet och Socialdemokraterna var överens i regeringsöverenskommelsen om att miljöskatternas styrande effekter ska öka. Det måste naturligtvis också gälla jordbruket. Sedan är det ju så att vi måste se att det finns en utmaning för de svenska mjölkbönderna, priserna har gått ner väldigt mycket, och jag tycker att det är bra att ministerna ska träffa dem och försöka hitta konstruktiva lösningar. Men jag tror inte att fortsatt subventionerade dieselpriser är vägen framåt där.

Landsbygdsministerns pressekreterare Ingela Nilsson låter hälsa att landsbygdsministern avböjer att kommentera kritiken från Anders Schröder (M) och LRF:s ordförande i Gävleborg, Maria Jonsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".