Sanna Gibbs. Foto: Charlotte Strömwall.
1 av 3
Sanna Gibbs. Foto: Charlotte Strömwall.
Ida Long. Foto: Stefan Ehrin.
2 av 3
Ida Long. Foto: Stefan Ehrin.
Hälsingefyr. Foto: Privat.
3 av 3
Hälsingefyr. Foto: Privat.
Fredagseftermiddag

Ida Long och Hälsingefyr hos Larry

Gävletjejen som sjungit soundtrack i TV-serien Mad Men och killarna i Hälsingefyr som ser till att förvalta det där speciella hälsingesoundet. Och så lite Romeo och Julia på det.

Ida Long från Gävle var en av personerna bakom maskerna i det uppmärksammade bandet Baron Bane. Nu står Ida på soloben. Hon jämförs med Kate Bush och Björk, och hon har gjort en uppmärksammad cover på Tears for fears klassiska låt Mad World. En version som spelades i den amerikanska TV-serien Mad Man.

Ida Long är Larry Forsbergs gästprogramledare denna fredag.

– Ida Long lämnar inte över något i sitt skapande till någon annan. Hon gör allt själv. Jag måste fråga henne om det kontrollbehovet inte riskerar att hålla människor på avstånd, filosoferar Larry som också undrar om det är tuffare för en tjej än för en kille att ta sig an den rollen.

Hälsingefyr kommer och spelar live i studion.

– Jag tycker det är så häftigt hur Hälsingefyr förvaltar arvet efter tidigare generationer hälsingemusiker som Traste Lindéns kvintett, Perssons Pack och Östen med resten, till exempel, konstaterar Larrry.

Sångaren Robert Damberg är också son till Nisse Damberg som på sin tid var med och startade både Iggesundsgänget och just Östen med Resten.

Denna härliga blandning toppas med lite klassisk musik. Sopranen Sanna Gibbs från Gävle är en stjärna på uppgång, och i kväll besöker hon Gävle med uppsättningen Romeo och Julia.

– Som jag har längtat efter att ha Sanna Gibbs i studion! Äntligen är det dags, säger en ganska entusiastisk Larry.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".