Dottern Jamie 8 månader följer med mamma Elin Skytthammar på barnvagnsmarschen 8 mars. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Dottern Jamie 8 månader följer med mamma Elin Skytthammar på barnvagnsmarschen 8 mars. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Varannan minut dör en kvinna

"För mig är det viktigt att alla får en bra graviditet och förlossning"
1:16 min

Mödradödligheten i världen måste stoppas. Den 8 mars sätts foten ned då RFSU arrangerar barnvagnsmarschen runt om i landet.

Varje år dör 287 000 kvinnor för att de blivit gravida. FN:s mål att minska mödradödligheten med 75 procent har inte uppnåtts. Den åttonde mars arrangeras RFSU:s årliga barnvagnsmarch runt om i landet för att sätta tryck på politikerna.

Elin Skytthammar i Bollnäs tycker det är viktigt att uppmärksamma problemet.

– För mig är det viktigt att alla får en bra graviditet och en bra förlossning och det är väldigt många som inte får det.

Den 8 mars arrangeras barnvagnsmarschen på över 30 orter runt om i Sverige, däribland Gävle och Bollnäs. Syftet är att uppmärksamma mödradödligheten i världen där en kvinna dör varannan minut.

Bland annat vill RFSU att den svenska regeringen sätter press på EU att stå upp för säkra och lagliga aborter och att den svenska regeringen prioriterar tonårsflickors särskilda behov av preventivmedel och sexualupplysning.

I Bollnäs är det samling vid lekparken på Långnäs. Hittills har ett 20-tal personer anmält att de deltar i marschen men Elin Skytthammar hoppas på fler.

– Jag önskar att vi blir så många som möjligt. Ett rimligt mål är väl kanske 50.

Men om man inte har barn eller en barnvagn, får man inte vara med då?

– Jo absolut! Det heter barnvagnsmarschen för att uppmärksamma mammor men det är till för alla. Alla är välkommen att gå med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".