Högskolan i Gävle lägger ner ett antal fristående kurser.
1 av 2
Högskolan i Gävle lägger ner ett antal fristående kurser. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio.
Svante Brunåker, akademichef för akademin för utbildning och ekonomi.
2 av 2
Svante Brunåker, akademichef för akademin för utbildning och ekonomi. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio.

Fristående kurser på högskolan läggs ner

Akademichef: "Det känns trist"
1:40 min

Ett antal fristående kurser på Högskolan i Gävle läggs ner. Anledningen är att pengarna inte räcker till och då väljer högskolan att prioritera program framför kurser.

Högskolans ledning gör bedömningen att program ska prioriteras före fristående kurser.

– Det är den strategi vi har använt oss av eftersom att ett program leder kanske till en yrkesutbildning som ger jobb, säger Maj-Britt Johansson, rektor på Högskolan i Gävle.

Svante Brunåker är chef för akademin för utbildning och ekonomi på högskolan. På hans akademi kommer ett 20-tal kurser att läggas ner. Värst drabbad är avdelningen för humaniora.

– Det är ämnen inom religionsvetenskap, svenska, engelska och medie- och kommunikationsvetenskap som det funnits fristående kurser som vi inte längre har ekonomi att ge. Men de här kurserna är bra så det är inte på grund av att de inte fungerar som de läggs ner, säger han.

Att behöva lägga ner kurser tycker Svante Brunåker är tråkigt och extra tråkigt är det att studenterna drabbas.

– Trist. Självklart känns det så. Vi får kontakt med studenter som ringer oss och är besvikna. Jag förstår den besvikelsen, absolut. Jag har full förståelse för den. Ingen vore gladare än vi om vi kunde ge kurserna, säger han.

Men på grund av brist på resurser måste ändå en prioritering göras och där vägs program mot fristående kurser.

– Det här är en balans. Vi vill ju också ge studenterna program som leder till ett yrke. Samtidigt spelar de fristående kurserna en viktig roll i kompetensutvecklingen i länet, det vet vi. Så det är en svår situation men vi hoppas på det bästa inför framtiden, säger Maj-Britt Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".