Den fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru.
Den fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru. Foto: Privat

Fängslad läkare får stöd från Region Gävleborg

"Man har inte besökt honom särskilt ofta"
1:36 min

Region Gävleborg vädjar nu till Utrikesdepartementet att det aktivt ska försöka påskynda rättsprocessen mot läkaren Fikru Maru från Hudiksvall som sitter fängslad i Etiopien. Det framkom på en frågestund under regionfullmäktige på onsdagen.

I dag är det 648 dagar sedan Hudiksvallsläkaren Fikru Maru fängslades i Etiopien. Han är misstänkt för att ha kännedom om en stor muthärva som rör Etiopiens tullminister. Men enligt läkarkollegor och familj är han helt oskyldig.

Region Gävleborg har nu bildat en arbetsgrupp som ska följa det som händer med Fikru Marus fall. Bland annat ska en skrivesle skickas till Utrikesdepartementet för att vädja till UD att påskynda rättsprocessen.

– Det känns inte rimligt att en person ska sitta frihetsberövad i flera år. Jag vet att den här typen av processer tar lång tid, även i Sverige. Men det är ju andra förhållanden att sitta fängslad i Etiopien. Därför tycker vi att den här tiden ska kortas, säger Regionstyrelsens ordförande Eva Tjärnström.

En som kämpat för Fikru Maru är kristdemokraten Margareta Sidenvall. Och det var hon som under regionfullmäktige på onsdagen ställde frågan vad Region Gävleborg, som är Fikru Marus arbetsgivare, gör för honom. 

– Jag kan glädja mig åt att man faktiskt kommit med på tåget. Att man inser sitt ansvar som arbetsgivare. Att man faktiskt måste göra någonting åt en svårt ansatt person som sitter fängslad under sådana omständigheter som det är i ett Etiopiskt fängelse, säger Margareta Sidenvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".