Gävleborgspolisens områdeschef Lisa Ström (t.v.) och Bo Sköld, tillförordnad sektionschef i Gävleborg. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio
Gävleborgspolisens områdeschef Lisa Ström (t.v.) och Bo Sköld, tillförordnad sektionschef i Gävleborg. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio

Polisen tappade bort mordförsöksfall

Polischefen: "Tyvärr är det sånt som kan hända."
0:56 min

Polisen i Gävleborg tappade bort ett mordförsöksfall, trots att bevis hittades och förhör skedde. En man i 20-årsåldern besköts på Öster i Gävle i februari 2014, och ett år senare har alltså polisen i Gävleborg upptäckt att de tappade bort fallet. Områdeschefen hos polisen Lisa Ström säger att man tappade kontrollen över ärendena som fanns hos polisen.

Polisen i Gävleborg blixtinkallade på onsdagen till en presskonferens angående ett fall där polisen tappade bort ett ärende som gällde en händelse där en man blev beskjuten på Öster i Gävle.

I febrauri 2014 besköts en man i 20-årsåldern på en gatan på Öster i Gävle. Händelsen polisanmäldes och polisen i Gävle arbetade med fallet där bevis fanns i form av en patronhylsa som hittades på plats.

Men sedan hände något. Polisen tappade bort ärendet, som i stället för att rubriceras som mordförsök  rubricerades som olaga hot. Något som man på dagens presskonferens menar var ett av misstagen som gjordes när ärendet tappades bort.

Ärendet hittades nu först ett år efter händelsen, som alltså skedde 2014, och då hade polisen lagt ner undersökningen.

På frågan om varför detta har hänt så svarade den nya områdeschefen Lisa Ström att det har att göra med den stora mängd ärenden som ligger hos polisen. Polisen i Gävleborg har närmare 5 100 ärenden som man har betat av under en två-årsperiod.

Under denna bearbetning av alla ärenden så menar man att fallet helt enkelt har fallit mellan stolarna.

– Tyvärr är det sådant som kan hända, och det var att balanserna blev alldeles för stora. Vi tappade kontrollen helt enkelt under hösten. Därför beslutades om att införa den här insatsen, Fondo, för att arbeta ner balanserna.

Har ni inte fungerande rutiner för sådant här?

– Det är det vi jobbar på nu. Det har funnits men när det blir för mycket att göra så är det lätt att man kommer ifrån de här rutinerna, det var väl det som hände under hösten här. Det vart helt enkelt för mycket ärenden, avslutar polisens områdeschef i Gävleborg Lisa Ström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".