Polishuset i Gävle. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
Polishuset i Gävle. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.

Tappade bort utredning om mordförsök: "Sånt som händer"

Polisen: Man har tappat greppet
1:56 min

En man i 20-årsåldern besköts på Öster i Gävle i februari 2014. Ett år senare upptäcker polisen i Gävleborg att de tappade bort fallet, som då legat ett år i ett plåtskåp hos polisen. Den nya polischefen i Gävleborg, Lisa Ström, säger att man tappat kontrollen.

I febrauri 2014 besköts en man i 20-årsåldern på en gatan på Öster i Gävle. Händelsen polisanmäldes och polisen i Gävle arbetade med fallet där bevis fanns i form av en patronhylsa som hittades på plats.

Men sedan hände något. Polisen tappade bort ärendet, som i stället för att rubriceras som mordförsök  rubricerades som olaga hot. Något som man på dagens presskonferens menar var ett av misstagen som gjordes när ärendet tappades bort.

Ärendet hittades först ett år efter händelsen, som alltså skedde 2014, och då hade polisen lagt ner undersökningen.

På frågan om varför detta har hänt så svarade den nya områdeschefen Lisa Ström att det har att göra med den stora mängd ärenden som ligger hos polisen. Polisen i Gävleborg har närmare 5 100 ärenden som man har betat av under en två-årsperiod.

Under bearbetningen av alla ärenden så menar man att fallet helt enkelt har fallit mellan stolarna.

– Tyvärr är det sådant som kan hända, och det var att balanserna blev alldeles för stora. Vi tappade kontrollen helt enkelt under hösten. Därför beslutades om att införa den här insatsen, Fondo, för att arbeta ner balanserna.

Har ni inte fungerande rutiner för sådant här?

– Det är det vi jobbar på nu. Det har funnits men när det blir för mycket att göra så är det lätt att man kommer ifrån de här rutinerna, det var väl det som hände under hösten här. Det vart helt enkelt för mycket ärenden, avslutar polisens områdeschef i Gävleborg Lisa Ström.

Bo Sköld, tillförordnad sektionschef hos polisen, menar att polisen helt enkelt har tappat greppet.

– Jag tror att huvudanledningen till det här är att man hade för mycket att göra, som gör att man till slut tappar greppet. Att den enskilde befattningshavaren inte riktigt har kontroll på bedömningarna man gör, säger sektionschef Bo Sköld.

Och områdeschef Lisa Ström beklagar det som hänt.

– Jag vill verkligen beklaga och jag är jätteledsen för det har blivit såhär, och det menar jag verkligen. Vi tar det här på största allvar. Vi är kritiska mot oss själva, men självklart blir jag mest ledsen för den som är berörd, avslutar områdeschef hos polisen i Gävleborg Lisa Ström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".