Kent Jonelind, ordförande för Röda Korset i Hudiksvall, välkomnar finansministerns besked. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Kent Jonelind, ordförande för Röda Korset i Hudiksvall, välkomnar finansministerns besked. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Finansministerns löfte: Ingen moms för ideella second hand-butiker

Kent Jonelind, Röda Korset Hudiksvall: Jag är lättad naturligtvis
1:43 min

Finansminister Magdalena Andersson lovar nu att ideella second hand-butiker inte ska behöva betala moms. Hon säger till SVT att regeringen kommer lösa detta under våren. Ett besked som glädjer Kent Jonelind, ordförande för Röda Korset i Hudiksvall.

Det var i höstas efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som Skatteverket kom fram till att ideella second hand-butiker konkurrerar med kommersiell handel och därför ska betala en 25-procentig moms.

Det har väckt starka protester som verkar ha fått effekt. Till SVT:s Rapport säger finansminister Margareta Andersson att det just nu jobbas intensivt på finansdepartementet för hitta en lösning på momsfrågan. Ett besked som Röda Korset i Hudiksvall välkomnar. 

– Jag är lättad naturligtvis, verkligen. För vår del hade det här kunnat betyda stora svårigheter. Momsbeloppet hade kunnat uppgå till omkring 200 000 kronor på ett år för oss. Pengar som inte hade kunnat gå till de behövande, säger Kent Jonelind från Röda Korset i Hudiksvall.

Enligt finansminister Margareta Andersson ska en lösning på momsfrågan kunna presenteras under våren. Och löftet att ideella second hand-butiker inte ska behöva betala moms betyder mycket för Röda Korset i Hudiksvall. De har nyligen skrivit på ett nytt hyresavtal och håller just nu på att expandera. Detta för att kunna ta emot fler saker men framför allt för ha utrymme att sälja dem på.

– Vi hoppas kunna öka verksamhetens volym och då skulle det få ännu större effekt för oss om vi skulle betala moms, förklarar Kent Jonelind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".