Olof Faxander, vd Sandvik och Tomas Kärnström IF Metall.
Olof Faxander, vd Sandvik och Tomas Kärnström, IF Metall.

Oro efter besparingsbesked

Anställd: "Hoppas koncernen vet vad den gör"
1:45 min

Beskedet om besparingar på Sandvik och Sandvik Materials Technology, SMT i Sandviken har skapat en oro för framtiden bland de anställda. Det handlar bland annat om att 70 personer som är inhyrda från bemanningsföretag kan få sluta.

– Jag tycker så klart det är jättetråkigt, säger Jonna Karlsson, som själv är bemanningsanställd genom Proffice på Sandvik.

– Jag har sådan tur att jag får vara kvar men det är så klart jättetråkigt, säger hon.

Det var igår, onsdag, som beskedet kom att SMT måste göra neddragningar. Det på grund av sjunkande olje- och gaspriser, som har lett till en nedgång på efterfrågan av företagets produkter.

– Det som händer när företaget går ut så här är att man skapar en oro för framtiden. Innan man vet om det drabbar en själv eller inte så skapas en osäkerhet, säger Tomas Kärnström på IF Metall på Sandvik.

Omkring 70 inhyrda kan få gå, hur ser du på det?

– Dom är metallmedlemmar dom flesta där också och jag är besviken över det naturligtvis, men det är ju en del i bemanningsbranschen att det är dom som går först.

Företaget och facket diskuterar nu hur neddragningarna ska genomföras i detalj. Bland annat har vissa enheter redan gått ned från fem till fyra skift och det är något som kan bli aktuellt på fler ställen. Men när det slutliga beskedet kommer är oklart.

– Inom en snart framtid kommer dom människor som berörs att få reda på det, men jag kan inte generellt säga när vi ska vara klara, säger Tomas Kärnström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".