I en skriftlig fråga till Per Bolund kräver Ulla Andersson svar på frågan om bankernas ansvar över kontanthantering. Foto: TT
I en skriftlig fråga till Per Bolund kräver Ulla Andersson svar på frågan om bankernas ansvar över kontanthantering. Foto: TT

Ulla Andersson (V) vill tvinga banker att hantera kontanter

"För att få bedriva bank ska man ha kontanthantering."
0:39 min

Det blir allt svårare för företag, föreningar och privatpersoner att lämna kontanter eller ta ut kontanter på banker i Sverige. I en skriftlig fråga till biträdande finansminister Per Bolund (MP) kräver Ulla Andersson (V) svar på vilket ansvar bankerna ska ha i kontanthanteringsfrågan. 

Genom att reglera bankerna i lag ska man tvinga bankerna att hantera kontanter, det föreslår Ulla Andersson (V) som i en skriftlig fråga till biträdande finansminister Per Bolund (MP) frågar vad han ska göra för att lösa situationen med kontanthanteringen i Sverige.

Därför kräver nu vänsterpartiets riksdagsledamot Ulla Anderssson från Gävle svar från biträdande finansminister Per Bolund (MP) om hur det blir med kontanthanteringen på bankerna runt om i landet.

Ulla Andersson vill införa ett krav på att bankerna måste erbjuda kontanthantering.

– Antalet bankomater har minskat kraftigt och antalet bankkontor som hanterar kontanter har minskat, de som fortfarande hanterar kontanter har gjort det väldigt svårt och ofta dyrt att sätta in kontanter eller på något sätt ta ut.

Och Ulla Andersson vill reglera bankerna genom lag.

– För att få bedriva bank ska det i lag då också finnas med att man ska ha kontanthantering. För det är inte rimligt som det är i dag. Bankernas kärnuppgift måste väl ändå vara just pengar och se till att samhällets betalningssystem fungerar, och i dag är det ju inte riktigt så. Nu har det ju också startat ett kontantupprop i landet vilket jag tror gör det lättare att driva på frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".