pengar
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk Handel: Olyckligt att bankerna stänger ner kontantkontor

"Bankerna går för fort fram."
0:43 min

Efter Ulla Anderssons (V) krav på att bankerna ska hantera kontanter, kommenterar nu Svensk Handel situationen för handlarna ute i landet. Man tycker att bankerna har gått fram för fort när man stänger möjligheten till kontanthantering på kontoren ute i landet.

Kontanthanteringen på bankkontor blir allt ovanligare. Därför blir det svårare för företag, föreningar och privatpersoner att lämna eller ta ut kontanter hos landets banker.

Hårdast drabbas landsbygden där invånarna kan behöva ta sig långt från hemmet för att hantera kontanter.

Vänsterpartiets Ulla Andersson vill nu införa ett krav på att bankerna måste erbjuda kontanthantering. Det berättade vi om imorse.

Bengt Nilervall, är ansvarig för betalningsfrågor på Svensk Handel, och han tycker att det är olyckligt att bankerna stänger ner kontor som hanterar kontanter.

– Vi har ett byte av sedlar och mynt nu 2015-2017, då tycker vi att det är väldigt olyckligt att bankerna har gått så hårt fram med att stänga ner kontor som hanterar kontanter.

Ulla Andersson (V) vill tvinga banker att erbjuda kontanthantering, hur ser ni på det förslaget?

– Vi tycker att man har gått för fort fram, man har stängt ner för många kontor som hanterar kontanter. Framförallt nu inför det stora bytet av sedlar och mynt. Man tycker att bankerna skulle ha lite mer känsla för att dra ner det i den takt som det faktiskt går ner, bankerna går för fort fram, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".