Lina Färdigh bor i bostadshuset som riskerar att rivas.
Lina Färdigh bor i bostadshuset som riskerar att rivas. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio

Läste på Facebook att lägenheten skulle rivas

Lina Färdigh: Man känner sig väldigt utelämnad när alla andra får reda på det samtidigt
1:48 min

Några av de boende på Sicksackvägen i Sätra i Gävle såg igår på Facebook att Gavlegårdarna vill riva ett hus för att ge plats för nya lägenheter. Information som också skickades ut via brev men Lina Färdigh som bor på Sicksackvägen är kritisk till hur Gavlegårdarna gått ut med informationen.

– Man känner sig väldigt utelämnad när alla andra får reda på det samtidigt som mig som är berörd, man har inte fått chans att förbereda sig, säger Lina Färdigh som haft sin lägenhet i Sätra sedan september förra året.

Gavlegårdarna vill bygga 96 stycken nya lägenheter i Sätra och då behövs ett bostadshus med 30 lägenheter rivas. Den informationen fick de boende i går via brev samtidigt som ett pressmeddelande skickades ut på bland annat Facebook.

Lars Lennmalm som är vice VD på Gavlegårdarna beklagar att vissa såg informationen på Facebook innan de hann läsa brevet.

– Det kan vara en erfarenhet för oss nu då att senarelägga det en dag men vi valde som sagt att gå ut samtidigt med all information.

Detaljplanen för bygget blev offentlig i januari och omskriven i lokala medier men det är inget som Gavlegårdarna styr över säger Lars Lennmalm. När detaljplanen blev offentlig skickades det dock inte ut någon information till de boende om planerna.

– Vi har gått ut med inbjudan till information nu om att få presentera det här för de boende i nästa vecka, säger Lars Lennmalm.

Hade det inte varit rimligt att ni informerade era hyresgäster redan i januari när detaljplanen blev offentlig?

– Det är så att vi har en projektidé och vi måste få sanktion för den innan vi kan berätta vad vi vill göra, säger Lars Lennmalm.

Lina Färdigh menar dock att Gavlegårdarna borde ha kunnat gå ut med information om sina planer vid ett tidigare skede till de boende.

– Det kan inte ta så lång tid att skriva ett liknande brev och skicka ut det innan informationen når press så man får veta det den väge. Det leder bara till förvirring och irritation och i mitt fall lite ångest också, säger Lina Färdigh.

Det är inte beslutat om detaljplanen kommer att godkännas av kommunen än men blir den verklighet kommer de boende som drabbas att erbjudas förtur till de nya lägenheterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".