Hofors kommunhus.
1 av 2
Hofors kommun. Foto Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Hofors kommun-slogan.
2 av 2
Hofors kommun-slogan. Foto Joacim Lindwall / Sveriges Radio

Tvingades ner i låda på jobbet

Socialchef Susanne Holmgren: "Det ska inte hända igen"
1:50 min

En deltagare i en kommunal verksamhet i Hofors blev flera gånger lagd i en låda av andra personer som deltog i verksamheten. Vid ett tillfälle fick personen till och med fysiska skador. Något som arbetsledaren kände till men slog aldrig larm om det som hänt.

Det var under våren förra året som en deltagare i en kommunal verksamhet blev kränkt under flera månaders tid, bland annat blev han lagd i en låda under flera timmar vid upprepade tillfällen. Något som kom till Arbetsmiljöverkets kännedom, där Marie Juhnestam-Bimer är handläggare.

– Det här ärendet startade vi efter en polisanmälan, säger Marie Juhnestam-Bimer.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion framkom det, bland annat, att den arbetsledaren som kände till trakasserierna men som inte slog larm varken hade någon arbetsledarutbildning eller arbetsmiljöutbildning.

– Han hade inte fått rätt utbildning i arbetsmiljö, säger Socialchef Susanne Holmgren i Hofors.

Om det är några några fler som har drabbats av samma sak som den här mannen vet inte Susanne Holmgren men hon beklagar det som har hänt och säger att det inte ska hända igen.

– Det är bara att beklaga så här ska det inte gå till, säger Susanne Holmgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".