Mari Vestling på polisen i Gävle uppmanar till att ta hjälp av grannar för att se om huset om man ska resa bort. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio.
Mari Vestling på polisen i Gävle uppmanar till att ta hjälp av grannar för att se till huset om man ska resa bort. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio.

Tjuven passar på under sportlovet

"Grannsamverkan kan minska antalet inbrott"
1:36 min

På måndag drar sportlovet igång i Gästrikland och många reser bort. Enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa är vecka nio den vecka på året som flest inbrott anmäls. Polisen Mari Vestling ger några tips på hur man kan undvika inbrott.

När många lämnar huset för semester på annan ort passar tjuven på. En som tycker att det känns lite otryggt att åka bort och lämna huset är Gävlebon Gunilla Hellmers.

– Ja, det är klart att man kan vara orolig för att man får inbrott, det kan man vara när man far bort, säger hon.

Mari Vestling på polisen i Gävle berättar att altandörren är ett exempel på hur tjuvar många gånger tar sig i. Hon menar att det därför är viktigt att se till så att dörrar och fönster är säkrade. Andra tips som hon ger är bland annat att se till så man har beslysning som går igång om någon går in på gården.

Gävlebon Tina bor i radhus och i år kommer hon att vara hemma och jobba under sportlovet. Hon är inte så orolig för att drabbas av inbrott, men när hon åker iväg så tar hon hjälp av sina grannar.

– Inte nå speciellt, vi har en grannsamverkan i området, säger hon.

Att ta hjälp av sina grannar är något som polisen Mari Vestling rekommenderar. Hon menar att grannsamverkan statistiskt gör att inbrott kan minska i vissa områden.

– Om det snöar som det gör nu kan man kanske få hjälp av grannarna med att sopa bort snö från trappan upp till entredörren och se till att det faktiskt ser ut som att det är någon hemma, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".