Foto: Länsstyrelsen
Foto: Länsstyrelsen

Extrapengar uteblev – problem för länets naturvård

Naturvårdschef: "Det tar för lång tid"
1:32 min

Naturreservat som aldrig blir färdiga på grund av att det inte finns pengar, broar som inte blir byggda och på tok för långa handlläggningstider. Det är verkligheten för de som jobbar med naturvård på Länsstyrelsen i Gävle.

Det här året hade länsstyrelsen hoppats på en fördubbling av de statliga anslagen men på grund av att budgetpropositionen inte gick igenom i riksdagen i höstas så blir det heller inga extrapengar.

Det är stigar som måste skötas, det är träd som måste fällas men framför allt så är det pengar som måste betalas till markägare där länsstyrelsen vill att det ska bildas naturreservat, pengar som inte finns i dagsläget.

– Konsekvenserna för markägarna blir ju att det inte blir färdigt, säger Ann Gudéhn.

Det som Länsstyrelsen skulle vilja göra, förutom att köpa in mark till nya naturreservat och sköta dom befintliga, är tex att göra bättre rovdjursinventeringar. Det säger Carl Johan Lindström som är vikarierande chef för natur- och viltenheten på Länsstyrelsen.

– Det är ju hela underlaget för rovdjursförvaltningen och där skulle vi kunna göra ett bättre arbete, säger Carl Johan Lindström.

Något som efterfrågas både bland jägare och naturvårdsorganisationer. Men trots att det inte blev som Ann Gudhén, och hennes kollegor på Länsstyrelsen, hoppades på det här året så har man inte givit upp hoppet om att få mer pengar till att sköta länets natur med.

– Det finns ju flera år och flera budgetar, så vi tror starkt på nästa år, säger Ann Gudéhn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".