Kontanter
Foto: TT

Svenska bankföreningen om kontanthantering: Det finns andra alternativ

Svenska bankföreningen: Det skulle kräva enorma investeringar
1:47 min

Ulla Andersson (V) vill tvinga banker att ha kontanthantering på bankkontoren. Men Svensk bankförening menar att det både finns andra alternativ och att färre betalar med kontanter. Därför har bankerna slutat med kontanthanteringen på många platser i landet.

Kontanthanteringen på bankkontor blir allt ovanligare och därför blir det svårare att lämna eller ta ut kontanter hos landets banker, och hårdast drabbas landsbygden.

I dag kommenterar Svenska bankföreningen vänsterpartisten Ulla Anderssons krav på bankerna att de ska hantera kontanter på sina bankkontor.

– Det skulle kräva enorma investeringar, och så har vi väldigt många banker som överhuvudtaget inte hanterar kontanter. De skulle ju behöva ställas inför faktum, hur skulle de tvingas agera i en sådan situation? Säger Leif Trogen, chef för finansiell infrastruktur på Svenska bankföreningen.

I en skriftlig fråga till miljöpartiets biträdande finansminister Per Bolund frågar vänsterpartiets Ulla Andersson hur det blir med kontanthanteringen på bankerna runt om i landet. Ulla Andersson vill också se en reglering som ska tvinga bankerna att hantera kontanter på bankkontoren.

– För att få bedriva bank ska det i lag då också finnas med att man ska ha kontanthantering. För det är inte rimligt som det är i dag. Bankernas kärnuppgift måste väl ändå vara just pengar och se till att samhällets betalningssystem fungerar, och i dag är det ju inte riktigt så, säger Ulla Andersson (V).

Leif Trogen på Svenska bankföreningen säger att det finns andra alternativ än kontanter när man betalar, och ser det som en förklaring till den minskade kontanthanteringen på bankkontoren i landet. Leif Trogen pekar på att det finns internetbanker, telefonbanker, uttagsautomater och brevgiro-tjänster som alternativ. Han påpekar också att fyra av fem köp i butikerna görs med kort.

Dessutom menar Leif Trogen att det finns möjlighet att ta ut pengar kontant när man handlar i butik.

Bengt Nilervall, ansvarig för betalningsfrågor på Svensk Handel, menar att bankerna delvis lagt över ansvaret för kontanterna på handeln.

– Vi tycker att man har gått för fort fram, man har stängt ner för många kontor som hanterar kontanter. Framförallt nu inför det stora bytet av sedlar och mynt. Man tycker att bankerna skulle ha lite mer känsla för att dra ner det i den takt som det faktiskt går ner, bankerna går för fort fram, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".