Foto: Robert Granström / TT
Foto: Robert Granström / TT
Luleå-Brynäs 0-3

Efterlängtad bortaseger för Brynäs

Tomas Berglund: ”En barriär vi tar oss över”
2:06 min

Brynäs besegrade Luleå på bortaplan med 3-0. Det var den första fullpoängaren på bortaplan sedan den 18 oktober. Segern gav även Gävlelaget lite andrum till kvalstrecket.

Radiosportens Peter Sundkvist utsåg lagens bästa spelare:
Luleå
: Johan Harju

Brynäs: Johan Holmqvist

– Vi gör en bra insats och vinner rättvist. Det första perioden var jämn sedan tar vi över matchen. Vi spelar på ledningen och gör en riktigt bra tredjeperiod. Med tanke på tabelläget är det lätt att bli ängsliga men det blir vi inte, säger Brynäs tränare Thomas Berglund till Radiosporten.

Det här var första gången Thomas "Bulan" Berglund var tillbaka i sin gamla hemmaarena sedan han tog över som huvudtränare för Brynäs för en månad sedan. Med bara två segrar bakom sig i den rollen stod naturligtvis en trepoängare på önskelistan för "Bulan".

Taktiken tycktes vara att inte göra några misstag och bryta Luleås uppspel i mittzonen.

Det bidrog till att första perioden blev tam utan några riktigt vassa målchanser för något av lagen.

I början av andra perioden hade Brynäs flyt när Oskar Lindblom slängde in en halvhård puck mot Luleåkassen. Den trasslade sig förbi Daniel Larsson, gled lös över mållinjen och gav Gävlelaget ledningen.

Brynäs tog sedan över matchen och parkerade långa stunder i Luleås försvarszon. Mot slutet av perioden såg orken ut att tryta för gästerna och norrbottningarna kunde slingra sig ur greppet.

Sedan blev det ombytta roller. Johan Harju och bröderna Cam och Chris Abbot i hemmalagets förstakedja utmanade Johan Holmqvist i målet gång på gång. Men "Honken" höll tätt med en blandning av tur och skicklighet.

I slutrundan jagade Luleå för att få en kvittering men Brynäs försvarade sig skickligt. Efter halva utökade Gävlelaget sin ledning till 2-0 vid en kontring.

Bill Sweatt hittade från kanten Anton Rödin som kom i hög fart rakt mot målvakten. Rödin direktsköt stenhårt och snyggt högt i målet.

Luleå tvingades nu flytta upp sitt spel ytterligare, men i ivern att komma ikapp drog laget på sig utvisningar.

I slutet tog norrbottningarna ut målvakten och anföll med sex utespelare. Det slutade med att Bill Sweatt kunde göra 3 - 0 till Brynäs i tom bur.


Luleå-Brynäs 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)

Andra perioden: 0-1 (03.46) Oskar Lindblom (Jacob Blomqvist),

Tredje perioden: 0-2 (10.53) Anton Rödin (Bill Sweatt, Greg Scott), 0-3 (17.44) Bill Sweatt (Anton Rödin, Greg Scott).

Skott: 28-24 (5-5, 11-14, 12-4).

Utv, Luleå: 8x2. Brynäs: 4x2.

Domare: Christoffer Karlsson, Vadstena, och Mikael Andersson, Åkers Styckebruk.

Publik: 4 783.


TT/Radiosporten
johan.wallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".