Regissören Cia Olsson och Ulrica Beijer på Scenplats Hudiksvall är laddade inför föreställning 1721. Foto: Hasse Persson/P4 Gävleborg
Regissören Cia Olsson och Ulrica Beijer på Scenplats Hudiksvall är laddade inför föreställning 1721. Foto: Hasse Persson/P4 Gävleborg

Spelet 1721 tar form i Hudiksvall

"Det är inte en historisk dokumentär"
1:33 min

Arbetet med Scenplats Hudiksvalls första föreställning är i full gång. Föreställningen är en av tre som på ett pedagogiskt och nyfiket sätt vill lära barn, unga och vuxna i Hudiksvalls kommun mer om sin lokalhistoria.

Föreställningen heter 1721 och handlar om ryssbränningen.

– Den handlar om när ryssarna var här 22-23 maj 1721 och brände precis allting i Hudiksvall, säger Cia Olsson som skrivit manus och regisserar föreställningen.

På årsdagen den 22 maj är det premiär så här 294 år senare. Rollistan har flera bekanta revynamn som Ingela Söderlund, Östen Eriksson, Jens Christensen. Text och musik är också lokal genom Rickard Nilsson.

– Det är jättelokalt, vi är närodlade och kravmärkta.

Bland de femtio på scenen finns många skolungdomar som engagerats genom manusläsningar och workshops.

Tre månader kvar till premiär, räcker det?

– Absolut, det måste räcka, säger Cia Olsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".