Gävle sjukhus måste flyttas?

1:43 min

Hela Gävle sjukhus kanske måste flyttas. Orsaken är att sjukhuset står ovanpå åsen som det mesta av Gävles dricksvatten tas ifrån.

Vattentäkten gör bland annat att bygget av den nya akuten har stoppats och planerna har lagts på is.

Förutom en ny akutmottagning behövs fler parkeringar och nytt cancercentrum - men fortsätter man att bygga ut sjukhuset hotas vattentäkten.

Ett knivigt läge, konstaterar regiondirektören Svante Lönnbark:

– Ja, det är ett besvärligt läge och vi håller på att vänja oss vid tanken på att det inte är rimligt att ha ett sjukhus på en av Sveriges finaste vattentäkter och som försörjer Gävle med färskvatten, säger han.

Region Gävleborg har nu tre alternativ:

Att fortsätta som det var tänkt med att bygga en ny akut, nya vårdavdelningar och ett onkologiskt centrum. Det andra alternativet om det första inte är möjligt är att bygga där det är asfalt och betong och se om vi kan använda de byggnader vi har på ett förnyat sätt. Och det tredje är att på allvar titta på var ett framtida sjukhus ska ligga.

Det låter nästan som ett skämt att flytta på ett helt sjukhus..

– Ja, man flyttar ju inte bara ett sjukhus så där...Det är ju en fråga om enorma pengar - kanske investeringar på 12-15 miljarder kronor och man får räkna med att det tar kanske 12 år att genomföra en sådan här process. Vi närmar oss en situation där vi måste fundera på de alternativ vi har och samtidigt se till att vi har tillgång till en bra akutverksamhet på sjukhuset.

En ny akut har ju varit på gång på Gävle sjukhus eftersom den nuvarande är för trång och antalet patienter har ökat och flera som jobbar där har slutat på grund av hög arbetsbelastning - och nu har bygget av en ny akut stoppats på grund av vattentäkten...Hur ska ni lösa det? Det behövs ju verkligen nya lokaler..

– Ja, det behövs verkligen nya lokaler och kan vi inte bygga nya lokaler utanför de lokaler som vi har i dag så måste vi se hur vi inom de befintliga lokalerna på något sätt kan omdisponera ytorna och kanske bygga på höjden. Vi måste få till en ny akut - inte bara för Gävles del utan för hela länets del.

OM det skulle behöva bli ett helt nytt sjukhus på en annan plats...finns det överhuvudtaget pengar till det?

– Det är ju en svindlande tanke att ta fram 12-15 miljarder. Samtidigt har vi bara tittat på vad det kostar. Man måste ju också fundera på vilka positiva effekter det skulle ha på för länet. 

Med tanke på den viktiga vattentäkten som ligger under Gävle sjukhus...Sjukhuset byggdes alltså på fel plats från början?

– Ja, sjukhuset har ju många år på nacken och på den tiden var kanske inte vattenförsörjningen inte lika hårt prioriterad som den är i dag. Den styrdes inte lika hårt av internationella och nationella direktiv som nu. Vi kan inte annat än se allvarligt på den här situationen och vatten är en högt prioriterad fråga. 

Till sist.. när kan det komma ett beslut om hur man ska göra?

– Det är omöjligt för mig att svara på just nu. Men vi för kontinuerligt samtal med Gästrike Vatten, kommunen och Länsstyrelsen. Det är en högt prioriterad fråga, avslutar regiondirektören Svante Lönnbark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista