Höga dollarn gav guldår för pappersbruken

2:08 min

Det blåser medvind för de fyra stora pappersbruken i regionen. Efter några tunga år så har konjunkturen varit gynnsam för hela skogsbranschen och siffrorna visar plusresultat.

Per Lundeen är VD på Vallviks bruk och förklarar brukens framgångar.

– Det är ju massapriserna som styr det här och de har ökat under 2014. Och sen sätts priset i dollar som haft en gynnsam utveckling så vi har höga försäljningspriser på produkterna. Klart att det är fantastiskt kul.

Bara på ett år har dollarn stigit med två kronor mot den svenska kronan och gett klirr i kassan till svenska exportföretag. Men också låga el- och oljepriser har gynnat industrin.

Och för Gävleborgs arbetsmarknad är en välmående skogsbransch viktig. De fyra stora pappersbruken i regionen – Iggesunds Bruk, Billerud-Korsnäs, Vallviks Bruk och Skutskärsverken – är motorer i näringslivet och sysselsätter närmare 2 500 anställda tillsammans.

På Vallviks bruk ger fjolårets vinst på 114 miljoner framtidstro.

– Vi investerar både i ny utrustning, nya maskiner och i ny personal. Vi anställer 20 tjänster, vilket är mycket för oss som har 160 anställda, säger koncernchefen och vd:n Per Lundeen.

På Vallviks bruk kokas så kallad kemisk pappersmassa. I december slog bruket ett nytt produktionsrekord med 793 ton massa på ett dygn.

All pappersmassa säljs vidare till kunder som i sin tur, exempelvis, producerar filter till motorer och kaffebryggare.

På bruken i Iggesund och Billerud-Korsnäs i Gävle förädlar man själva massan till olika produkter, mestadels olika typer av kartong. Och det är produkter som är mindre konjunkturkänsliga än ren pappersmassa. Per Lundeen förklarar.

– Vi säljer till kartongkunder, men prissvängningarna är klart högre ju närmare råvaruledet man kommer.

Hur länge fortsätter uppgången?

– Det vet man aldrig, men jag tror massapriset "peakat" för den här gången, säger Per Lundeen.

Fakta: Pappersbruken i regionen (Gävleborg och Skutskär i Uppland)

Iggesund bruk, Iggesund och Strömsbruk: 850 anställda. Producerar 350 000 ton pappersmassa varje år som förädlas till papper och kartongprodukter i förpackningsbranschen. Gjorde tillsammans med fabriken i Workington en vinst på 674 miljoner för 2014. Ägs av skogsindustrikoncernen Holmen AB. 

Skutskärsverken, Skutskär: 345 anställda. Producerar ca 550 000 ton pappersmassa varje år som säljs vidare till kunder i hygienbranschen (blöjor, bindor, etc). Ägs av Stora-Enso Pulp AB.

Vallviks bruk, Vallvik: 170 anställda. Producerar 210 000 ton pappersmassa som säljs till kunder som bland annat tillverkar kaffefilter och filter till motorer. Gjorde en vinst på 114 miljoner 2014. Ägs av Rotteneroskoncernen.

Billerud-Korsnäs AB, Gävle: 990 anställda. Producerar 650 000 ton pappersmassa varje år som bland annat förädlas till vätskekartong, det vill säga förpackningar för vätskor i livsmedelsbranschen. Gjorde 2014 en vinst på 200 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.