Snabbguide SHL: Full kubbning om hemmaplansfördel

2:09 min

Streckstriderna avgjordes i helgen. Men kampen om hemmaplansfördel i kommande SM-kvartsfinaler och slutspelskval fortsätter när det återstår två omgångar av grundserien i SHL. Brynäs står mot Djurgården.

Djurgården (9) - Brynäs (10)

Form: Djurgården åkte på en storförlust mot Linköping i lördags när Stockholmslaget förlorade med 0-7. Brynäs vann däremot sin lördagsmatch mot Växjö med 2-1.

Inbördes möten: Det står 2-2 i matcher och sett till den här säsongen så brukar det bli målrika möten lagen emellan (1-5, 4-7, 5-2 och 4-2).

Matchens betydelse: Både Djurgården och Brynäs kommer att få spela om en plats i kvartsfinal. De kommer att få möta Luleå, som kommer att sluta på en åttonde plats och troligtvis Färjestad (se förutsättningarna för Färjestad i matchen ovan).

Skellefteå (1) - Växjö (3)

Form: I lördags bröts Skellefteås svit med tre segrar i rad när västerbottningarna åkte på en svidande förlust mot Örebro med 0-4. Växjö har blandat och gett i slutet av februari, senast senast blev det en uddamålsförlust mot Brynäs.

Inbördes möten: Det står 2-2 lagen emellan under säsongen. I slutet av januari vann Växjö med 3-1 på hemmais.

Matchens betydelse: Skellefteå har redan vunnit grundserien, laget har tolv poängs försprång i tabellen ner till andraplacerade Frölunda. Men för Växjö - som ligger på en tredjeplats i tabellen - gäller det att hålla HV71 och Örebro bakom sig i i kampen om hemmaplansfördel i slutspelet.

Modo (12) - Örebro (5)

Form: Modo har förlorat fem matcher i rad och har inte något att spela om utan har nog redan börjat förbereda sig inför kvalspel. Örebro har fyra segrar på de senaste fem omgångarna, senast vann de mot serieledarna Skellefteå med 4-0 på hemmaplan.

Inbördes möten: Örebro har vunnit tre av fyra matcher den här säsongen. I slutet av oktober lyckades Modo ta extrapoängen efter straffar.

Matchens betydelse: Modo är redan klara för kvalspel, Örebro har fortfarande en chans att hamna bland de fyra bästa och få hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Inför tisdagens omgång har Örebro en poäng upp till fyran Linköping och tre poäng upp till trean Växjö.

Färjestad  (7) - Luleå (8)

Form: Färjestad har haft en svajig form på slutet där de har varvat segrar med förluster. I lördags blev det en seger mot Modo med 5-2. Luleå har tre raka förluster.

Inbördes möten: Luleå vann säsongens tre första matcher mellan lagen, men i slutet av januari vann Färjestad efter förlängning.

Matchens betydelse: Färjestad har fortfarande en teoretisk chans att nå en direktplats till kvartsfinal, men då är det mycket som ska gå värmlänningarnas väg. Med två omgångar kvar har Färjestad sex poäng och sex mål upp till HV71 på sjätteplatsen.

Leksand (11) - HV71 (6)

Form: Leksand har en tung månad bakom sig, under februari har laget bara spelat ihop tre poäng på tio omgångar. Senast blev det förlust mot Frölunda efter staffar. Mattias Ritola missar tisdagens match efter skadan som han ådrog sig under lördagens match.

Inbördes möten: HV71 har vunnit alla möten den här säsongen. I januari blev det 3-1 i Jönköping.

Matchens betydelse: Leksand kommer att få kvala om en plats i SHL nästa säsong. HV71 har fortfarande chans att knipa en plats bland de fyra bästa och få hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Men HV71 skulle också kunna missa en direktplats till slutspelet om de förlorar sina två sista matcher och Färjestad vinner båda med flera mål.

Frölunda (2) - Linköping (4)

Form: Frölunda kommer till Scandinavium med tre segrar i ryggen. Linköping har inte riktigt samma svit, de tre senaste matcherna har resulterat i två segrar och en förlust. Men Linköpingsspelarna är nog stärkta av 7-0-segern mot Djurgården i helgen.

Frölunda saknar målvakten Linus Fernström som har tänjt ut ett ledband och fått gipsa foten. Han räknar dock med att kunna vara tillbaka till slutspelet.

Inbördes möten: Frölunda har tre segrar den här säsongen, Linköping tog extrapoängen efter förlängning när lagen möttes i oktober.

Matchens betydelse: En direktplats till kvartsfinalen är redan säkrad för Frölunda och Linköping. Men inget av lagen är garanterade en plats bland de fyra bästa som får hemmaplansfördel, framförallt Linköping har både Örebro och HV71 flåsandes i nacken.

De två sista omgångarna spelas tisdag och torsdag och kvartsfinalkvalet börjar på lördag i bäst av tre matcher. SM-kvartsfinalerna börjar nästa torsdag.