Norrlandet får kommunalt avlopp

0:23 min

Boende på Norrlandet utanför Gävle har länge fått klara sig utan något kommunalt avlopp. Nu har det byggts pumpstationer som ska pumpa avloppsvatten vidare mot reningsverket i Gävle.

I dag placerades det ut röda stugor över pumparna för att bättre smälta in i miljön kring badplatsen "Konsumbadet" ute på Norrlandet. Avloppssystemen, som kopplas ihop med pumparna, ska anslutas till samtliga hus och stugor i området.

– Under många årtionden har man planerat för kommunalt vatten och avlopp här på Norrlandet. Det blir tätare bebyggelse och folk flyttar hit allt mer. Kommunen beslutade 2012 att bilda ett verksamhetsområde och nu håller vi på med utbyggnationen, så nu blir det kommunalt avlopp och vatten till alla här ute, säger Stefan Hedström, projektledare, för Gästrike Vatten.

Totalt ska åtta pumphus placeras ut i området, bland annat vid Bönan där Börje Wallén bor. Han har bott där i över 40 år och är nu positiv till det nya avloppssystemet.

– Vi har längtat efter vatten och avlopp här ute i många år. Jag har levt med mina tre döttrar och min fru som spolat åtta liter vatten var vid varje toalettbesök. Det har gjort tanken snabbt full som vi blivit tvungna att tömma fem gånger om året, men nu kommer detta att underlätta för oss, säger Börje Wallén.

Under 2016 ska de första villorna i området ansluta sig till systemen och projektet förväntas vara klart under 2017.