Evelina Nilsson tar varje dag flera olika mediciner för att hålla sjukdomen endometrios i schack.
Evelina Nilsson tar varje dag flera olika mediciner för att hålla sjukdomen endometrios i schack. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio.

Sjukdomen som förstör många kvinnors liv

1:51 min

Endometrios är en sjukdom som drabbar var tionde kvinna i fertil ålder och ändå är det många som inte vet någonting om den.

Gävlebon Evelina Nilsson, 24 år, har sjukdomen och hon har i perioder under tio års tid levt med smärta dagligen.

– Jag har varit väldigt bitter över att just jag fick den och jag tycker att den har förstört mitt liv väldigt mycket. Jag tar smärtlindring hela dagarna och ändå kan det bli så att jag spyr och svimmar för att jag har så ont, säger hon.

Vid endometrios kan man säga att menstruationsblodet tar en bakvänd väg och i stället pressas ut i buken och skapar inflammationer, ofta vid äggstockar, äggledare eller tarmar. När kroppen sen försöker ta hand om blodet och läker så bildas en ärrvävnad som på sikt kan göra att det blir svårt att bli med barn. Det är något som oroar Evelina.

– År 2012 var läkaren ganska tydlig med att jag måste försöka få barn så fort som möjligt för annars kan det vara kört, för livmodern är så pass trasig som den är. Men det är klart att jag har värderat om lite. Tidigare har jag känt att jag vill vänta länge med barn men så ser man kanske inte riktigt på det nu, säger hon.

Endometrios är en sjukdom som man inte kan bli av med men däremot kan man i vissa perioder ha mindre eller inga besvär alls. Under 2014 fanns det 201 endometriospatienter i Gävleborgs län. Sjukdomen är fortfarande relativt okänd och Evelina menar att många läkare inte heller kan så mycket om sjukdomen.

– Jag har fått många kommenterar om att det gör ont att vara kvinna och det är så det är att ha mens. Men det är ju inte riktigt så, det här ju en helt annan grej.

För att hålla sjukdomen i schack tar Evelina varje dag bland annat morfin, hormontabletter och en spray som sätter henne i klimakteriet. Av alla mediciner får hon biverkningar bland annat i form av vallningar, huvudvärk, illamående och acne.

– Jag försöker ändå att acceptera att de dagar jag mår dåligt så får jag må dåligt då, för att det går inte att hela tiden låtsas att den inte finns där, säger Evelina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista