Ministern öppnar för att tvinga banker att hantera kontanter

1:36 min

I ett svar på vänsterpartiets Ulla Anderssons fråga i riskdagen om vad finansmarknadsminister Per Bolund tänker göra när bankerna väljer att sluta med kontanthantering, öppnar Per Bolund (MP) för möjligheten att reglera bankerna och tvinga dem att hantera kontanter.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) utesluter inte att det kan bli nödvändigt att tvinga banker runt i landet att hantera kontanter.

– Det är inget vi har avskrivit, men det är klart att det finns ju en del problem med en sådan hantering också. Till exempel så skulle det kunna leda till att om man tvingar bankerna att ha kontanthantering på alla kontor så är en risk att man lägger ner fler kontor för att man tycker att det blir för svårhanterligt eller för dyrt.

I sitt svar till vänsterpartiets Ulla Andersson uppger Per Bolund att man som bankkund helt enkelt kan byta bank om man tycker att banken man är kund hos inte tillhandahåller rimlig kontanthantering.

Vänsterpartiets Ulla Andersson vill att bankerna ska tvingas till att hantera kontanter. Och hon tycker inte att ansvaret ska läggas på konsumenten.

– Jag tycker inte att man ska lägga ansvaret på den enskilde kunden, särskilt inte när det är dåligt med bankkonkurrens överhuvud taget och på vissa orter finns det ju inte så många alternativ.

Och Ulla Andersson menar att kontanthanteringen i grund och botten är en demokratisk fråga.

– Det är ytterst en demokratisk fråga. Ska bankerna få styra hur det ska gå till med avvecklingen av kontanter, eller ska vi gemensamt och politiskt ta ett beslut om att så länge vi har kontanter så får bankerna se till att upprätthålla det systemet. Banker utan pengar är som apotek utan mediciner, och så kan vi inte ha det.

Per Bolund bekräftar sitt ansvar i frågan som finansmarknadsminister. Men han menar att andra betaltjänster möjliggör fler möjligheter till betalning.

– Ja, jag och regeringen har ju ett ansvar i att se till så att betaltjänster fungerar i hela landet och att man faktiskt kan välja det sätt som man själv tycker passar en bäst. Samtidigt så ser vi ju att just att använda internet för betalning är ju ett sätt som gör att många människor får större möjligheter på landsbygden än vad man haft tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista