Foto: Scanpix
1 av 2
Pirate Bay loggan
Anders Schröder (MP). Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Schröder (MP). Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

Anders Schröder (MP): Inte bra om Bredbandsbolaget måste censurera

"Det är inte realistiskt och det får konstiga implikationer"
1:45 min

I ett mål som just nu pågår i Stockholms tingsrätt kräver flera film- och tv-bolag att internetleverantören Bredbandsbolaget blockerar tillgången för sina kunder till sajten Thepiratebay och streamingsajten Swefilmer. Det är något som miljöpartiets riksdagsledamot från Gävleborg Anders Schröder ställer sig kritisk till.

Miljöpartiets Riksdagsledamot från Gävleborg Anders Schröder tycker inte att kravet är en bra lösning. Han menar att det inte ska åligga internetleverantörer, privata bolag, att besluta vad som ska finnas på internet, och vad som inte får finnas.

– Det finns ett problem om enskilda företag förväntas ta ansvar för allt som cirkulerar på internet. Jag skulle inte säga att det är en särskilt lyckad lösning om till exempel Bredbandsbolaget måste agera censur.

Om domstolen går på film- och tv-branschens linje så innebär det att internetleverantörer måste ta ställning till om de vill gå till domstol eller om de tänker gå med på kraven och blockera olika hemsidor som vem som helst kan kräva ska stängas ner.

Per Strömbäck är talesperson för filmbranschen i ärendet, och han menar att det är nödvändigt att stänga ner Thepiratebay för att lagen om upphovsrätt ska kunna upprätthållas.

– Thepiratebay är ett känt exempel, det har dömts i domstol många gånger om både i Sverige och utlandet. Ändå fortsätter den här tjänsten att verka helt oinskränkt, så det är en omöjlig situation för rättssamhället att det inte går att upprätthålla lagen, säger Per Strömbäck, talesperson för filmbranschen i ärendet.

Att påstå att internetleverantören är medansvarig om de inte blockerar sidor med illegalt innehåll för sina kunder, är ett nytt juridiskt grepp i kampen att stänga ner TPB.

Filmbranschen menar att internetleverantörer som inte blockerar tillgång till en hemsida är medansvariga i den illegala spridningen av upphovsrättsskyddat material.

Men Miljöpartiets Anders Schröder menar att det är fel sätt att komma åt problemet när man attackerar infrastrukturen, i det här fallet internetleverantörerna, snarare än brottslingarna.

– Det är inte realistiskt, och det får också konstiga implikationer. Ska posten ta ansvar för att någon skickar knark? Alltså, man ska inte lägga straffet på själva infrastrukturen utan det är ju brottslingarna som vi vill komma åt, avslutar Anders Schröder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".