Varg i snö
Foto: Hasse Holmberg/TT

Två vargar ska jagas i Åmot/Ockelbo

"Vi ser inte någon annan lösning än att bevilja skyddsjakt"
0:45 min

Länsstyrelsen i Gävleborg har beviljat skyddsjakt på två vargar i Ockelbo/Åmot. Efter att rapporter kommit in nästintill dagligen om att befolkningen sett vargar i och runt bebyggelse så ser Länsstyrelsen ingen annan utväg än att bevilja skyddsjakt.

Nu är det klart att det blir skyddsjakt på två vargar inom reveriet Åmot/Ockelbo i Ockelbo kommun.

Länsstyrelsen beslutade i dag att godkänna två ansökningar om skyddsjakt som kommit in efter återkommande störningar av revirmarkerande vargar i området sedan förra vintern.

Nya rapporter om vargar i och kring bebyggelse i Åmot och Ockelbo har kommit in till länstyrelsen nästan dagligen sedan i december förra året.

Och länsstyrelsens rovdjurshandläggare Sara Sundin ser ingen annan utväg än att bevilja skyddsjakt.

– Vi beviljar skyddsjakten därför att vi har gjort bedömningen att de här vargarna har så pass oönskat beteende så att det påverkar helt enkelt livsföringen för de som bor i Åmot och i Ockelbo.

Vad betyder det att de har "oönskat beteende"?

– I det här fallet så betyder det att vargarna vid upprepade tillfällen under en väldigt lång period gått mycket nära bebyggelse och bostäder, och att vi inte ser någon annan lösning än att bevilja skyddsjakt.

Förväntar ni er överklagningar?

– Ja, det är ganska sannolikt att beslutet kommer att överklagas, avslutar Sara Sundin, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Kenneth Norén, ordförande i Åmots byråd som ansökte om skyddsjakten är trots allt positiv till beslutet.

– Det är tydligt att de tar oron på allvar nu när de har beviljat skyddsjakten av två vargar i reviret.

Är ni lättade nu efter den beviljade ansökan om skyddsjakt?

– Ja, situationen är inte löst för det här. Men det som känns bra är att de förstår den oro som finns. Sedan känns det aldrig bra att man ska behöva jaga djur men det beteende som vargarna visat den sista tiden är ju inte naturligt heller, så någonting måste ju göras, avslutar Kenneth Norén.

Jakten kommer att inledas den 23 mars och avslutas senast den 20 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".