Beslutet om skyddsjakt i Ockelbo/Åmot har överklagats. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.
Beslutet om skyddsjakt i Ockelbo/Åmot har överklagats. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.

Överklagar skyddsjakt av två vargar i Åmot

"Vi har precis haft en hård vargjakt som sarjat vargstammen"
0:14 min

Två överklaganden om skyddsjakten på varg i reviret Ockelbo/Åmot har kommit in till Naturvårdsverket.

– Man kan inte utrota en art för att den har synts för människan, säger Eva Danielsson, presstalesperson för organisationen Wolf Association Sweden.

Efter att vargar under lång tid nästan dagligen observerats i trakten kring Åmot beslutade Länsstyrelsen under måndagen om skyddsjakt på två vargar i området.

Skyddsjakten är satt till den 23 mars med avslut senast 20 april.

Men under tisdagen kom två överklaganden in till Naturvårdsverket. En av dem inkom från föreningen Wolf Association Sweden.

Eva Danielsson, presstalesperson för Wolf Association Sweden, tycker att beslutet om skyddsjakt fattats på alltför lösa grunder.

Föreningen tycker att det är fel att rikta in jakten på alfaparet i flocken. De anser även att informationsinsatser istället borde genomföras för att minska rädslan bland de boende.

– Vi har precis haft en hård vargjakt som utarmat vargjakten. Vi tycker att det är fel att man i dag bara kan säga att man såg en varg så ska det räcka för skyddsjaktsbeslut, säger Eva Danielsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".