Fram till och med 20 april får skyddsjakten hålla på.. Foto: Forester_/Flickr/CC BY-SA bit.ly/Foto_Forester
Fram till och med 20 april får skyddsjakten hålla på. Foto: Forester_/Flickr/CC BY-SA bit.ly/Foto_Forester

Snöbrist ett problem för vargjägare i Åmot

"Det ser rätt dystert ut just nu"
1:25 min

Skyddsjakten på ett vargpar som pågår inom reviret Åmot/Ockelbo just nu har än så länge inte gett något resultat. Ett par vargobservationer har gjorts - men bristen på snö ställer till det för jägarna.

Den 23 mars inleddes skyddsjakten på de två vargarna inom Åmot/Ockelbo-reviret. Efter det har vargarna setts ett par gånger inom det område där jakten få ske, men på grund av snöbristen har det inte gått att spåra vargarna.

– Så länge det inte kommer någon snö är det jättesvårt. För att vi ska få ett tryck på vargarna och sätta ut passkyttar i någon större omfattning vill vi ha snö. Det är bara att vänta men det ser rätt dystert ut, konstaterar Per Mellström som är rovdjursansvarig i Ockelbo jaktvårdskrets.

Det gör även att jakten inte bedrivs särskilt aktivt. Jägarna är beroende av att någon ser vargarna. Då är de redo att åka ut.

– Om någon ser vargarna och det är en bra observation åker vi ut. Annars får vi vänta tills det blir spårsnö. Då kan vi åka ut och leta spår, säger Per Mellström.

Fram till den 20 april får skyddsjakten hålla på och väderprognosen framöver är inte direkt på jägarnas sida i Ockelbo. Men än så länge har de inte gett upp.

– Det är klart att möjligheterna minskar ju längre tiden går. Väderleken blir ju varmare och varmare men det brukar bli något bakslag och komma lite snö. Det är väl det vi får hoppas på, säger Per Mellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".