Foto: TT Nyhetsbyrån

Vargjakten i Ockelbo/Åmot har inte gett resultat

Per Mellström: "Det är inte så lätt"
1:08 min

Skyddsjakten på vargparet i Ockelbo och Åmot har snart pågått i en månad. Men vargarna, som varit så närgångna och just därför fått länsstyrelsen att fatta beslut om skyddsjakt, har hållit sig undan.

Per Mellström, som är rovdjursansvarig i Ockelbo jaktvårdskrets, berättar att flera observationer ändå gjorts under den här månaden.

– Senast den här veckan var det en kille i Åmot som hade en varg utanför garaget när han klev ut och skulle rasta sin hund.

Men de här vargarna har ju varit väldigt närgångna, varför har ni det så svårt att få tag på dem?

– För att få riktigt bra jakt på dem krävs det att man har riktigt bra spår på dem. Vi har sett spår i leriga vägar och haft synobservationer, men det har inte gått att följa spåren. Det är inte så lätt. Vi har suttit på strategisk ställen där vi vet att de brukar passera, men vi har inte varit där när de har passerat, säger Per Mellström.

Skyddsjakten på alfaparet i Ockelbo och Åmot ska avslutas i morgon, måndag. Om vargarna inte har skjutits till dess kan en ny ansökan komma att lämnas in eller så kan polisen komma att ta ett mer direkt beslut enligt Per Mellström.

– Vi får se om det kommer in någon ny skyddsjaktsansökan. Blir det så att de här närgångna vargarna fortsätter att visa sig så kan polisen ta ett mer direkt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".