Facebook-grupp rasar mot rivplanerna för Villa Sjötorp

2:42 min

Gävle hamn planerar att riva Villa Sjötorp, ett klassiskt hus som byggdes på 1800-talet. Sedan 2006 har det vackra huset förfallit och nu ska Gävle kommun besluta om huset får stå kvar eller inte. Nu rasar personer i Gävle i en facebook-grupp som vill stoppa rivningen av huset.

Ute på området Norrlandet strax utanför Gävle står Villa Sjötorp, ett hus som byggdes som en exklusiv sommarvilla på 1800-talet, men nu som mer ser ut som ett förfallet kråkhus.

Marken där Villa Sjötorp står på ägs av Gävle hamn, som har hand om all hamnverksamhet i Gävle, och som i sin tur ägs av Gävle kommun. Gävle Hamn vill nu riva huset.

Jörgen Edsvik (S), ordförande i Kommunfullmäktige, säger att Villa Sjötorp är ett fantastiskt gammalt hus med kulturhistoriska värden, men att det står "lite illa."

– Hamnen själva ser det som ett hinder för sin expansion. Under många år har vi utrett och testat olika alternativ för hur man skulle kunna bevara det och rusta det så att det kan användas i hamnens verksamhet. Vi har också tittat på möjligheten att flytta byggnaden till en ny plats. Hamnen tittar på möjligheten att begära ett rivningslov.

En ny utredning tas fram, då utreder man byggnadens nuvarande skick. Det kan ge en fingervisning om hur man kan göra med huset i framtiden. Tidigare har man tagit fram beloppet 10-12 miljoner kronor för att flytta och rusta upp huset.

Utredningen ska vara klar under året. På facebook-gruppens sida, där man strävar efter att huset ska bevaras, har man spridit makthavarna mailadresser för att personer ska kunna skriva och protestera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista