Debatt: Tiggarna är inget kommunalt ansvar

4:29 min

Barn till EU-migranter får ingen skolgång, och familjerna lever under fattiga förhållanden utan möjlighet att sköta basala behov. Vid eftermiddagens debatt är frågan om kommunen tar sitt ansvar utifrån FN:s barnkonvention, och om en tillfällig camping kan vara en lösning.

Vilket ansvar har Gävle kommun för barn till EU-migranter, alltså de så kallade tiggarnas barn? Det var ämnet för eftermiddagens debatt mellan Jörgen Edsvik, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Gävle, och Inger Källgren Sawela, moderat och kommunalråd i opposition i Gävle.

Under debatten framkom att såväl Socialdemokrater som Moderater tycker frågan inte är en kommunal angelägenhet.

– Det känns inte riktigt som att det är våran fråga, vi har egentligen ingenting med de här tiggarna att göra, säger Inger Källgren Sawela.

Inger Källgren Sawela hänvisar till den fria rörligheten mellan landsgränser i Europa, och tycker att frågan ska hanteras landsövergripande av Sveriges Kommuner och Landsting.

– När det finns barn med i bilden så känner jag ändå att vi har ett särskilt ansvar för dem, och därför vet jag att i Gävle kommun arbetar både socialnämnden och socialförvaltningen med de här frågorna.

Inger Källgren Sawela förespråkar en dialog med barnens föräldrar, med målet att få familjerna att åka tillbaka till sina hemländer.

– Kommunerna i sig har inget ansvar för de här barnen, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraten Jörgen Edsvik kommenterar att hans åsikt inte skiljer sig i grunden från moderaternas, och han menar att kommunen inte kan gå in och ge enskilda personer på besök i vårt land stöd.

– Utan då handlar det om att hitta former för till exempel stöd via frivilligorganisationer, och naturligtvis en tillsyn via socialtjänsten, vilket vi har idag. Att se till att barnen inte har det hur odrägligt som helst.

Nyligen gick några politiker från Centern och Folkpartiet ut och krävde att kommunen förbättrade förhållandena för EU-migranterna. Det föreslog till exempel en tillfällig camping.

Ett förslag som inte faller Moderaterna i smaken.

– Vi måste ha samma regler för människor som kommer tillfälligt till vår kommun som vi har för våra medborgare i kommunen, så därför anser jag att i grund och botten så ska vi inte göra i ordning några särskilda platser, utan de ska följa de regelsystem som finns, säger Inger Källgren Sawela.

Socialdemokraternas Jörgen Edsvik tycker inte svaret är lika självklart.

– Jag har sagt att det är en fråga som vi måste se över. De här människorna har rätt att komma hit, och det uppstår problem när de inte har tillräckliga faciliteter. Det kan handla om hygien eller någonstans att göra av sitt avfall, säger han.

Jörgen Edsvik menar att det ofta är den här typen av problem som kommuninnevånarna reagerar på.

– Vi ska titta över frågan, och vi kommer att presentera ett förslag till lösning. Men det är långt ifrån säkert att vi ordnar någon camping, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista