#bankbrist

Staten löser kontantfrågan i Los

1:51 min

Det är länsstyrelsen som ska lösa kontantkrisen på de orter som drabbats hårdast när bankerna dragit tillbaka kontor och kassatjänster. I Gävleborg handlar det om Los, Ramsjö och Ängebo i Svågadalen.

Mariana Femling ansvarar för kommersiell service på länsstyrelsen och hon menar att kontanthantering behövs även på småorter i glesbygd, eftersom det annars skulle bli ohållbart långa resor för invånarna.

− Problemet är att har vi ingen service får vi ingen utveckling och ingen tillväxt heller, oavsett om det är tätort eller på landsbygden, säger Mariana Femling.

Om det är något som P4 Gävleborgs granskning av bankerna visat så är det att många upplever problem när kassatjänster och kontanthantering försvinner.

För regering och riksdag har det egentligen funnits två vägar; endera lagstifta att bankerna ska hantera kontanter, eller ordna det på egen hand.

Det hela har landat i att länsstyrelserna fått i uppdrag av Post- och telestyrelsen, som bekostar det hela, att nosa upp de orter som har längst till banken. Sedan sys lösningar ihop med lokala företag som kan bli så kallade betaltjänstombud. 

− Sedan går vi in med hundraprocentigt stöd på de här lösningarna, både för investeringarna men även att till exempel stå för tio procent av en lön, säger Mariana Femling.

Enligt Mariana Femling handlar det om enklare tjänster som insättning och uttag av kontanter för privatpersoner och att företag ska kunna banka sina dagskassor.

I Los är det Ica Nickeln som länsstyrelsen vill samarbeta med, men fortfarande återstår en del trådar att lösa, säger Iréne Lundgren som driver butiken.

− Det är en jättebra idé för en liten bygd som Los, men man måste ju titta på hur pengarna kommer vidare härifrån så de inte hamnar på hög, säger Iréne Lundgren.

Byborna i Los vill helst se att betalterminalen kommer på plats innan de vågar tro på det. I annat fall är de positiva.

Och redan i höst hoppas länsstyrelsen att det första betaltjänstombudet är igång i Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista