Stora mängder avloppsvatten har runnit rätt ut i Ljusnan

1:07 min

I helgen upptäcktes att Bollnäs största avloppsledning som går från Långnäs till reningsverket i Häggesta läcker. Det avråds därför från bad vid Långnäsudden.

Bollnäs största avloppsledning som går längs älvens botten till reningsverket i Häggesta har gått sönder. Det upptäcktes i helgen av personal på reningsverket 

– Sen vet vi inte. Det kan ha läckt lite tidigare men det var i helgen det blev en kraftig minskning av inkommande avloppsvatten i reningsverket, berättar Ylva Jedebäck Lindberg som är vd för Helsinge Vatten.

I den här ledningen rinner det normalt 2000 kubikmeter avloppsvatten per dygn. Vatten som istället runnit rätt ut i Ljusnan innan ledningen stängdes av. Och även om det mesta är tvättvatten och duchvatten så är det naturligtvis inte bra säger Ylva Jedebäck Lindberg.

– Det är absolut inte bra! Och det som är ironiskt i det hela var att vi bestämt att vi skulle göra en besiktning av ledningen för att se om vi skulle byta ut den. Och nu är det definitivt dags att göra något! 

40 meter från stranden har avloppsledningen gått sönder.
På andra sidan udden är badplatsen på Långnäs och trots att det är nedströms så avråds det från bad säger Ylva Jedebäck Lindberg.

–Det har satts upp skyltar av Bollnäs kommuns fritidsenhet och Callmyr som driver parken. Det har tagits prover men vi har inte fått något provsvar än.

Arbetet med att laga ledningen kommer att påbörjas under onsdagen och vara avslutade under veckan hoppas Ylva Jedebäck Lindberg. Tills dess skickas avloppsvattnet ut i Ljusnan från en annan plats som inte är lika känslig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista