#bankbrist

Bankerna gör som de vill

1:46 min

Det finns ingen press varken från politiker eller myndigheter att bankerna ska erbjuda sina kunder kassaservice och manuell kontanthantering. Den slutsatsen kan P4 Gävleborg dra efter två veckors granskning av bankerna.

Finansmarknadsminister Per Bolund säger så här om att reglera systemet så att bankerna blir tvungna att erbjuda tjänsterna.

– Lagstiftningen kommer att ändras. Sen beror det på vad man menar? Om man menar att man tvingar bankerna att ha kontor och kontanter överallt, så är det steget är inte aktuellt i dagsläget.

15 bankkontor har försvunnit i Gävleborg på tio år. 10 av dom tillhör Swedbank, vars regionchef Annika Hellström sa här i P4 Gävleborg igår.

– Jag ser inte att vi lägger ned några kontor i Gävleborg, utan jag ser en urbaniseringstrend och vi följer följsamt med i utvecklingstakten.

Bankernas uppfattning är att det är kunderna som driver förändringen. Och för alla som har tillgång till ny teknik har också nya möjligheter öppnats.

Men för handikappade och personer och företag i glesbygd har utvecklingen varit negativ.

Den myndighet som kontrollerar bankerna är Finansinspektionen. Christer Furustedt är avdelningschef för tillsyn av stora banker.

– Det är en förståelig frågeställning, samtidigt är det banken själv som väljer sin strategi och sina kunderbjudanden.

Nej, Finansinspektionen ser alltså bara till att bankerna inte tar för stora risker, hur de sköter sin verksamhet är alltså upp till dom själva.

Så hoppet för folket i Los, Bergsjö, Rengsjö, Ockelbo – och alla andra orter vi besökt – står nu till riksdagspolitikerna.

Men som ni hörde Per Bolund säga så ligger regeringen lågt. Det parti som drivit frågan om bankernas service hårdast är Vänsterpartiet med ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson från Gävle. Hon vill se en reglering i lag eller nya föreskrifter.

– Om bankerna lever under hotet om en lagstiftning, då kommer det att hända saker. Då kommer de att se: "Vad kan vi göra?".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista